Sunday, October 27, 2013

0

KISAH ISTANA IBLIS DI LAUTAN

 • Sunday, October 27, 2013
 • Rahman Hatim
 • Share

 • Assalamu'alaikum wr. wb.

  Kesombongan Iblis ternyata tidak membuat dirinya dilaknat oleh Allah SWT, namun ia juga diusir dari Syurga. Dan setelah diusir, akhirnya Iblis pun mulai membangunkan istananya di lautan. Iblis memilih lautan kerana luasnya mencapai tiga perempat dari luas bumi.


  Kisahnya
  Dalam sebuah Kitab, Karya Agung Syeikh Imam Al-Ghazali disebutkan bahwasanya iblis itu dulunya memiliki nama Al-Abid yang artinya ahli ibadah. Pemberian nama Al-Abid ini hanya pada langit pertama, dengan sebutan lain iaitu langit kedua dan seterusnya. Begitu terkenalnya Iblis dengan pemberian, sebutan nama-nama tiap langit kerana iblis ketika itu memang hamba Allah SWT yang taat.

  Pada langit kedua, iblis disebut dengan Az-Zahid dan di langit ketiga diberi nama Al-Arif.
  Di langit keempat namanya adalah Al Wali, Pada langit ke lima namanya adalah At-Taqi. Sedangkan nama di langit keenam dan ketujuh adalah Al-Kazin dan Azazil.

  Awalnya, iblis termasuk dari salah satu malaikat penghuni syurga yang doanya yang selalu dimakbulkan. Kerana doanya yang ampuh tersebut, malaikat-malaikat lain meminta kepada iblis untuk didoakan agar para malaikat tidak tertimpa laknat Allah SWT.

  Peristiwa itu terjadi manakala Malaikat Israfil yang sedang berkeliling mengintai surga mendapati sebuah tulisan.
  Tulisan tersebut berbunyi,
  "Seorang hamba Allah SWT yang telah lama mengabdi akan mendapat laknat Allah SWT dengan sebab menolak perintah Allah."

  Tulisan itu berada di salah satu pintu surga, dan tak lain tak bukan,tulisan itu telah membuatkan Malaikat Israfil menangis tersedu-sedu. Ia amat takut sekali, hamba Allah SWT yang dimaksud adalah dirinya.
  Tak hanya Malaikat Israfil, para malaikat lain juga turut menangis, dimana malaikat-malaikat lain itu juga memiliki kekuatan sama seperti Malaikat Israfil.

  Akhirnya mereka sepakata, untuk mendatangi Iblis (Azazil) dan meminta didoakan agar tidak tertimpa laknat dari Allah SWT.
  Pada waktu itu, ketika mendengar penjelasan Israfil, Azazil berkata,
  "Ya Allah...! Hamba-Mu yang manakah yang berani menentang perintahMu itu, sungguh aku ikut mengutuknya."

  Azazil lalu memanjatkan doa,
  "Ya Allah, janganlah Engkau murka atas mereka."

  Azazil Mengingkari Perintah Allah SWT
  Selama kurun waktu 120 ribu tahun, Azazil (Iblis), menyandang gelar kehormatan dan kemuliaan, dan hingga tibalah Nabi Adam as diciptakan. Allah SWT menyuruh semua malaikat sujud kepada Adam yang diciptakan sebagai khalifah di bumi.

  Semua malaikat segera patuh dan melaksanakan perintah Allah SWT tersebut. Namun Azazil (Iblis) malah membangkang. Ianya menolak melaksanakan perintah Allah SWT untuk bersujud kepada Adam kerana kesombongannya. Sejak ketika itulah Iblis dijadikan simbol dari kesombongan, tentang takabur, tentang selalu berbangga diri. Sifat-sifat inilah yang kemudian ditularkan oleh Iblis agar tersesat dari jalan Allah SWT.

  Iblis berkata,
  "Ya Allah, aku (memang) lebih baik dibandingkan Adam. Engkau ciptakan aku dari api, sedangkan Adam Engkau ciptakan dari tanah."

  Kerana penolakan itu, Allah SWT berfirman agar iblis keluar dari Syurga-Nya.

  Iblis Mendirikan Istana Di Lautan
  Yang ini, sejak Iblis dibuang dari Syurga, Iblis membangunkan sebuah singgasana dan istana di lautan. Hal itu dimaksudkan untuk menandingi 'Arsy Allah SWT yang berada di atas air di langit ke tujuh.

  Dalam sebuah riwayat Imam Ahmad ra, Rasulullah SAW bersabda,
  "Apa yang kamu lihat?"
  "Saya melihat singgasana di atas lautan yang dikelilingi oleh beberapa ular," jawab Ibnu Sayyad.
  "Dia telah melihat singgasana iblis," sabda Rasulullah SAW.
  (H.R. Ahmad).

  Sedangkan menurut Ibnu Kathir dalam bukunya yang berjudul "Al-Bidayah Wanniyah" menjelaskan bahawasanya Iblis mempunyai banyak tentera dan memilih lautan sebagai istana. Seperti diketahui bahawa luas lautan mencapai tiga perempat dari bumi. Oleh kerana itulah ia menempatkan kerajaannya di lautan agar ia lebih selesa memerintah bala tenteranya yang jumlahnya sangat banyak sehingga memerlukan pusat kerajaan yang luas. Sedangkan lautan adalah daerah yang sangat luas.


  Demikian Kisah Istana Iblis di Lautan, dan tetap nantikan kisah-kisah yang lainnya hanya di blog ini.
  Wassalamu'alaikum wr. wb.


  Do you like this story?

      
      

  Post a Comment

  Free Auto Malaysia Backlinks My Ping in TotalPing.com