Tuesday, April 23, 2013

5

Kisah Titanic Tenggelam Dalam Surah Yassin

 • Tuesday, April 23, 2013
 • Rahman Hatim
 • Share

 • Ucaplah ''Subhanallah..''.Siapa yang tidak tahu tentang kisah tragik kapal RMS Titanic tenggelam di tengah laut Atlantik Utara tahun 1912.Ramai sedia maklum bahawa kapal gergasi yang paling mewah ketika itu tenggelam kerana melanggar bongkah ais gergasi.Dengan sedikit sahaja kebocoran,kapal Titanic yang dibina dalam masa 3 tahun itu tenggelam dalam masa 3 jam sahaja.

  Tetapi para sarjana dan ilmuwan Islam terkemuka dunia yang mengkaji sejarah kapal itu menemui hasilnya yang amat mengejutkan.Baca balik Surah Yaasin ayat ke 41 hingga ayat ke 44,AllahuAkhabar!!:

  لَا الشَّمْسُ يَنبَغِي لَهَا أَن تُدْرِكَ الْقَمَرَ وَلَا اللَّيْلُ سَابِقُ النَّهَارِ وَكُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ
  41. Dan suatu tanda (kebesaran Allah yang besar) bagi mereka adalah bahwa Kami angkut keturunan mereka dalam bahtera yang penuh muatan.
  وَآيَةٌ لَّهُمْ أَنَّا حَمَلْنَا ذُرِّيَّتَهُمْ فِي الْفُلْكِ الْمَشْحُونِ
  42. dan Kami ciptakan untuk mereka yang akan mereka kendarai seperti bahtera itu [1269]. [1269] Maksudnya : binatang-binatang tunggangan, dan alat-alat pengangkutan umumnya.
  وَخَلَقْنَا لَهُم مِّن مِّثْلِهِ مَا يَرْكَبُونَ
  43. Dan jika Kami menghendaki niscaya Kami tenggelamkan mereka, maka tiadalah bagi mereka penolong dan tidak pula mereka diselamatkan.
  وَإِن نَّشَأْ نُغْرِقْهُمْ فَلَا صَرِيخَ لَهُمْ وَلَا هُمْ يُنقَذُونَ
  44. Tetapi (Kami selamatkan mereka) karena rahmat yang besar dari Kami dan untuk memberikan kesenangan hidup sampai kepada suatu ketika.

  Dan mereka turut menyatakan bahawa maksud dari potongan itu bahawa berdasarkan kenyataan bongkak kapten kapal Titanic iaitu Kapten Edward J.Smith
  ''Tuhan sendiri tidak dapat menenggelamkan kapal ini.Dengan pengalaman lebih 40 tahun,tidak ada satu pelayaran di bawah sayapun yang pernah gagal saya kendalikan walau dalam apa jua keadaan laut yang menggila..''.Kenyataan beliau itu cukup menunjukkan mereka telah lupa ada kuasa yang jauh lebih hebat iaitu Tuhan.''Hasil'' dari kenyataan bongkak itu,Tuhan mentakdirkan kapal itu belayar hanya 3 hari saja dan lautan Atlantik Utara menjadi perkuburan besar bagi hampir 1500 orang ''mangsa'' Titanic.Subhanallah..:)


  Do you like this story?

      
      

  5 comments

  June 30, 2013 at 9:20 AM

  :3 COOL

  March 8, 2014 at 1:07 AM

  Allahhuakhbar ! ♥

  April 15, 2015 at 7:05 PM

  Laa haula wa laa quwaata illa billaahil 'aliyyil 'adziim.

  January 6, 2016 at 1:26 PM

  Maha besar Allah..

  May 15, 2016 at 6:49 AM

  Mantap info nya

  Metode Mencari Uang Melimpah di Internet Akhirnya Terungkap...Lewat Situs BisnisBankInternet.com Kurang Dari 2 Bulan Saya Bisa Mendapatkan Rp.11.000.000,- Terbukti

  Post a Comment