Friday, December 21, 2018

0

Cara Terbaik Dan Best Berniaga Di Shopee Dapat Untung Yang Besar

  • Friday, December 21, 2018
  • Rahman Hatim




  • Anda sedang mencari peluang TERBAIK untuk menambah pendapatan daripada online secara Part-Time?





    Salam Hormat buat rakan-rakan pembaca blog saya.

    Jika anda sedang berusaha untuk menambah pendapatan...

    Saya cadangkan 360% anda mulakan berniaga di marketplace Shopee hari ini juga! Kenapa?...

    Barang2 di Shopee sangat laris terjual. Mungkin anda kurang yakin dengan apa yang saya tulis di blog ini. Buktinya.... anda lihat hasil jualan saya di Shopee hanya dalam masa 10 hari sahaja mencecah RM34,711.67 (01-11-2018 hingga 10-11-2018)



    Saya terus terang disini, dulu saya selalu ada masalah tak cukup duit. Biasanya sampai je hujung bulan, confirm poket dah nipis. Kalau tak buat budget betul2 duit gaji ni, silap hari bulan memang tak lepas nak survive sampai next gaji pun!

    Tapi Alhamdulillah.. sekarang saya semakin excited sebab saya dah jumpa satu lubuk yang mana poket saya boleh jadi tebal balik walaupun masa hujung bulan.

    bisnes ONLINE di Shopee ni paling mudah tapi tak ramai orang tahu :

    ๐Ÿ‘‰ Tak perlu buat marketing langsung. 
    ๐Ÿ‘‰ Takde nak sibuk balas wasap.
    ๐Ÿ‘‰ Takde orang tanya. 
    ๐Ÿ‘‰ Tugas anda cuma buat iklan dan tinggal.
    ๐Ÿ‘‰ Sementara barang yg diiklankan orang beli boleh tidur or tengok tv.
    ๐Ÿ‘‰ Tau-tau duit masuk je baru proses barang dan pergi pos ke customer.
    ๐Ÿ‘‰ Free trafik.
    ๐Ÿ‘‰ Free marketing.
    ๐Ÿ‘‰ Teknik newbie buat jualan.

    Di Shopee ni senang berniaga, hampir semua pelanggan kita boleh straight forward, xder dah nak copypaste skrip macam selalu orang guna utk close sales kat wasap,

    Oleh sebab tu jugaklah saya selalu cakap, shopee ni adalah salah satu platform yang terbaik untuk orang yang bekerja fulltime nak buat side income.

    Memang tak akan kacau time korang kerja tu, jangan risau. Ni workflow bagi orang yang bekerja tetap, tapi nak cuba berniaga di shopee :

    ๐Ÿ‘‰ List produk niaga di shopee
    ๐Ÿ‘‰ Tunggu order
    ๐Ÿ‘‰ Dapat order.
    ๐Ÿ‘‰ Malam process submit order kepada supplyer.
    ๐Ÿ‘‰ Supplyer akan uruskan semua postage.
    ๐Ÿ‘‰ Produk sampai di tangan pelanggan, and payment release.

    Memang syok berniaga di Shopee ni kalau kita cukup ilmu tentangnya. Sekarang nak belajar tentang Shopee ni tak susah lagi.. Sebab ada 1 panduan khas yang mengajar anda untuk berbisnes di Shopee.

    Panduan tersebut dinamakan: Ebook Panduan Bisnes Shopee.




    ANTARA KANDUNGAN MENARIK DALAM EBOOK INI:


    ๐Ÿ‘‰ Cara mendaftar dan set kedai anda! Sama ada menggunakan apps atau browser di komputer! Saya tunjukkan cara kedua-duanya!.

    ๐Ÿ‘‰ Cara masukkan produk ke dalam kedai Shopee anda! Dalam bab ini, saya share tips-tips berkaitan pemilihan gambar yang mahu dimasukkan serta apakah bentuk dan contoh description yang terbaik yang boleh anda gunakan!

    ๐Ÿ‘‰ Cara nak menguruskan order!. Ini pun penting juga! Bila dah dapat order, macam mana nak bungkus? Borang apa nak print? Macam mana kalau tetiba stok habis pula? Apa nak buat? Semuanya saya terangkan dalam bab mengurus order!

    ๐Ÿ‘‰ 6 Langkah Setel Problem Barang Tak Sampai/ Rosak! Ya! Dari beratus-ratus barang yang kita hantar kepada pelanggan, mungkin akan ada 1-2 yang rosak atau gagal diterima oleh pihak pelanggan! Jadi, disini saya share langkah-langkah yang boleh anda lakukan untuk menghadapi pelanggan yang sedang marah agar mereka tenang dan cool down serta tidak meninggalkan bad rating di kedai anda!

    ๐Ÿ‘‰ 4 Teknik Promosi yang boleh anda gunakan di dalam Shopee untuk mempromosikan kedai anda ke tahap maksimun agar lebih ramai yang akan nampak kedai dan produk anda!

    ๐Ÿ‘‰Anda masih tiada produk untuk dijual? Saya juga kongsikan 5 pihak yang boleh anda "usha" untuk mendapatkan bekalan produk jualan anda di Shopee!

    ๐Ÿ‘‰ Anda tiada modal untuk beli & simpan stok produk? Juga jangan risau! Ada 3 kaedah niaga saya kongsikan yang mana, ianya tidak memerlukan anda untuk menyimpan stok untuk mula berniaga di Shopee!

    ๐Ÿ‘‰ Apa yang lebih menarik! Saya kongsikan pembekal dropship yang power dan boleh dipercayai dalam ebook ini! Pembekal ini ada lebih 100,000 produk yang boleh anda jual! Jadi, tiada lagi alasan untuk anda mula berniaga di Shopee!

    ๐Ÿ‘‰ Teknik 1000 follower seminggu! Hah! Ini teknik RAHSIA saya bagaimana saya mendapatkan follower yang ramai untuk kedai Shopee saya dalam masa yang singkat! Teknik ni advance sikit! Anda takkan jumpa teknik ini di mana-mana website atau di mana-mana ebook yang lain! :)

    Sebenarnya Ada 16 kelebihan utama ebook panduan ni , tapi saya ringkaskan kepada 3 sahaja kelebihan yang saya nak kongsikan:

    Tak Ada Barang Nak Jual Di Shopee?.. Jangan Risau! Buat Bisnes Cara Dropship je, Tak perlu pun keluar duit beli dan simpan stok dirumah.

    1. Kita akan sediakan siap-siap senarai produk yang mana anda hanya perlu sync sahaja dari website, tak perlu taip, sambung dengan website tersebut, terus boleh upload produk. Ini bermakna, anda boleh mula buka akaun Shopee dan terus ada produk di Store anda.. Syok kan?

    Tak Tahu Langsung Nak Mula Berniaga Di Shopee?.. Jangan Risau! Kita dah sediakan ebook lengkap dari A sampai Z untuk memudahkan bisnes Shopee anda.

    2. Kita akan ajar step by step bermula dengan bagaimana nak mendaftar di shopee, tips dan trick berniaga di shopee sehinggalah cara nak dropship produk tersebut. Tak perlu susah2 untuk anda pack dan pos sendiri lagi.

    Kalau Ada Yang Tak Faham Nak Tanya Siapa?.. Jangan Risau! Kami dah sediakan team support khas untuk membantu anda jika anda perlukan sebarang pertolongan.

    3. Kita ajar cara berniaga di Shopee secara PART TIME. Tak kisah lah anda masih bekerja ke, tengah ada bisnes lain ke.. anda tetap boleh berniaga di Shopee. Yang paling best, Group Support juga disediakan. Anda tak perlu risau lagi kalau ada soalan nak tanya.

    Peluang buat duit lumayan dah terhidang depan mata! Take it or Leave it?

     

    Apa Kata Rakan2 Anda Yang Sudah Memiliki Ebook Panduan Bisnes Shopee :











    Berminat untuk dapatkannya? eBook Step by step bagaimana untuk berbisnes secara PART TIME di Shopee tapi menghasilkan income 5 angka.

    NOTE : Panduan Bisnes Shopee akan ditutup jualan dalam masa terdekat

    Dapatkan segera sebelum jualan ebook ini ditutup! 


    http://bit.ly/BisnesShopeeSite 



    p/s: Yang dah rasa dia advance dah dalam Shopee ni, tak perlu la nak dapatkan ebook ni ya. Bagi peluang kepada rakan2 yang lain untuk merasa income 5 angka bisnes di shopee.



    P/p/p/p/s:- Anda tidak akan rugi memiliki ebook ini, dengan pelaburan yang minima, sekiranya anda mengikut panduan di dalam ebook ini dengan betul seperti apa yang saya kongsikan, insyaAllah anda akan dapat membayar semula kos ebook ini tidak sampai seminggu pun apabila anda mula berniaga di Shopee.  

    Saturday, December 1, 2018

    0

    Ketahui Bagaimana Jana 4 Angka Seminggu Berniaga Di Shopee

  • Saturday, December 1, 2018
  • Rahman Hatim



  • Anda sedang mencari peluang TERBAIK untuk menambah pendapatan daripada online secara Part-Time?




    Salam Hormat buat rakan-rakan pembaca blog saya.

    Jika anda sedang berusaha untuk menambah pendapatan...

    Saya cadangkan 360% anda mulakan berniaga di marketplace Shopee hari ini juga! Kenapa?...

    Barang2 di Shopee sangat laris terjual. Mungkin anda kurang yakin dengan apa yang saya tulis di blog ini. Buktinya.... anda lihat hasil jualan saya di Shopee hanya dalam masa 10 hari sahaja mencecah RM34,711.67 (01-11-2018 hingga 10-11-2018)
    Saya terus terang disini, dulu saya selalu ada masalah tak cukup duit. Biasanya sampai je hujung bulan, confirm poket dah nipis. Kalau tak buat budget betul2 duit gaji ni, silap hari bulan memang tak lepas nak survive sampai next gaji pun!

    Tapi Alhamdulillah.. sekarang saya semakin excited sebab saya dah jumpa satu lubuk yang mana poket saya boleh jadi tebal balik walaupun masa hujung bulan.

    bisnes ONLINE di Shopee ni paling mudah tapi tak ramai orang tahu :

    ๐Ÿ‘‰ Tak perlu buat marketing langsung. 
    ๐Ÿ‘‰ Takde nak sibuk balas wasap.
    ๐Ÿ‘‰ Takde orang tanya. 
    ๐Ÿ‘‰ Tugas anda cuma buat iklan dan tinggal.
    ๐Ÿ‘‰ Sementara barang yg diiklankan orang beli boleh tidur or tengok tv.
    ๐Ÿ‘‰ Tau-tau duit masuk je baru proses barang dan pergi pos ke customer.
    ๐Ÿ‘‰ Free trafik.
    ๐Ÿ‘‰ Free marketing.
    ๐Ÿ‘‰ Teknik newbie buat jualan.

    Di Shopee ni senang berniaga, hampir semua pelanggan kita boleh straight forward, xder dah nak copypaste skrip macam selalu orang guna utk close sales kat wasap,

    Oleh sebab tu jugaklah saya selalu cakap, shopee ni adalah salah satu platform yang terbaik untuk orang yang bekerja fulltime nak buat side income.

    Memang tak akan kacau time korang kerja tu, jangan risau. Ni workflow bagi orang yang bekerja tetap, tapi nak cuba berniaga di shopee :

    ๐Ÿ‘‰ List produk niaga di shopee
    ๐Ÿ‘‰ Tunggu order
    ๐Ÿ‘‰ Dapat order.
    ๐Ÿ‘‰ Malam process submit order kepada supplyer.
    ๐Ÿ‘‰ Supplyer akan uruskan semua postage.
    ๐Ÿ‘‰ Produk sampai di tangan pelanggan, and payment release.

    Memang syok berniaga di Shopee ni kalau kita cukup ilmu tentangnya. Sekarang nak belajar tentang Shopee ni tak susah lagi.. Sebab ada 1 panduan khas yang mengajar anda untuk berbisnes di Shopee.

    Panduan tersebut dinamakan: Ebook Panduan Bisnes Shopee.

    ANTARA KANDUNGAN MENARIK DALAM EBOOK INI:


    ๐Ÿ‘‰ Cara mendaftar dan set kedai anda! Sama ada menggunakan apps atau browser di komputer! Saya tunjukkan cara kedua-duanya!.

    ๐Ÿ‘‰ Cara masukkan produk ke dalam kedai Shopee anda! Dalam bab ini, saya share tips-tips berkaitan pemilihan gambar yang mahu dimasukkan serta apakah bentuk dan contoh description yang terbaik yang boleh anda gunakan!

    ๐Ÿ‘‰ Cara nak menguruskan order!. Ini pun penting juga! Bila dah dapat order, macam mana nak bungkus? Borang apa nak print? Macam mana kalau tetiba stok habis pula? Apa nak buat? Semuanya saya terangkan dalam bab mengurus order!

    ๐Ÿ‘‰ 6 Langkah Setel Problem Barang Tak Sampai/ Rosak! Ya! Dari beratus-ratus barang yang kita hantar kepada pelanggan, mungkin akan ada 1-2 yang rosak atau gagal diterima oleh pihak pelanggan! Jadi, disini saya share langkah-langkah yang boleh anda lakukan untuk menghadapi pelanggan yang sedang marah agar mereka tenang dan cool down serta tidak meninggalkan bad rating di kedai anda!

    ๐Ÿ‘‰ 4 Teknik Promosi yang boleh anda gunakan di dalam Shopee untuk mempromosikan kedai anda ke tahap maksimun agar lebih ramai yang akan nampak kedai dan produk anda!

    ๐Ÿ‘‰Anda masih tiada produk untuk dijual? Saya juga kongsikan 5 pihak yang boleh anda "usha" untuk mendapatkan bekalan produk jualan anda di Shopee!

    ๐Ÿ‘‰ Anda tiada modal untuk beli & simpan stok produk? Juga jangan risau! Ada 3 kaedah niaga saya kongsikan yang mana, ianya tidak memerlukan anda untuk menyimpan stok untuk mula berniaga di Shopee!

    ๐Ÿ‘‰ Apa yang lebih menarik! Saya kongsikan pembekal dropship yang power dan boleh dipercayai dalam ebook ini! Pembekal ini ada lebih 100,000 produk yang boleh anda jual! Jadi, tiada lagi alasan untuk anda mula berniaga di Shopee!

    ๐Ÿ‘‰ Teknik 1000 follower seminggu! Hah! Ini teknik RAHSIA saya bagaimana saya mendapatkan follower yang ramai untuk kedai Shopee saya dalam masa yang singkat! Teknik ni advance sikit! Anda takkan jumpa teknik ini di mana-mana website atau di mana-mana ebook yang lain! :)

    Sebenarnya Ada 16 kelebihan utama ebook panduan ni , tapi saya ringkaskan kepada 3 sahaja kelebihan yang saya nak kongsikan:

    Tak Ada Barang Nak Jual Di Shopee?.. Jangan Risau! Buat Bisnes Cara Dropship je, Tak perlu pun keluar duit beli dan simpan stok dirumah.

    1. Kita akan sediakan siap-siap senarai produk yang mana anda hanya perlu sync sahaja dari website, tak perlu taip, sambung dengan website tersebut, terus boleh upload produk. Ini bermakna, anda boleh mula buka akaun Shopee dan terus ada produk di Store anda.. Syok kan?

    Tak Tahu Langsung Nak Mula Berniaga Di Shopee?.. Jangan Risau! Kita dah sediakan ebook lengkap dari A sampai Z untuk memudahkan bisnes Shopee anda.

    2. Kita akan ajar step by step bermula dengan bagaimana nak mendaftar di shopee, tips dan trick berniaga di shopee sehinggalah cara nak dropship produk tersebut. Tak perlu susah2 untuk anda pack dan pos sendiri lagi.

    Kalau Ada Yang Tak Faham Nak Tanya Siapa?.. Jangan Risau! Kami dah sediakan team support khas untuk membantu anda jika anda perlukan sebarang pertolongan.

    3. Kita ajar cara berniaga di Shopee secara PART TIME. Tak kisah lah anda masih bekerja ke, tengah ada bisnes lain ke.. anda tetap boleh berniaga di Shopee. Yang paling best, Group Support juga disediakan. Anda tak perlu risau lagi kalau ada soalan nak tanya.

    Peluang buat duit lumayan dah terhidang depan mata! Take it or Leave it?

     

    Apa Kata Rakan2 Anda Yang Sudah Memiliki Ebook Panduan Bisnes Shopee :











    Berminat untuk dapatkannya? eBook Step by step bagaimana untuk berbisnes secara PART TIME di Shopee tapi menghasilkan income 5 angka.

    NOTE : Panduan Bisnes Shopee akan ditutup jualan dalam masa terdekat

    Dapatkan segera sebelum jualan ebook ini ditutup! 


    http://bit.ly/BisnesShopeeSite 



    p/s: Yang dah rasa dia advance dah dalam Shopee ni, tak perlu la nak dapatkan ebook ni ya. Bagi peluang kepada rakan2 yang lain untuk merasa income 5 angka bisnes di shopee.



    P/p/p/p/s:- Anda tidak akan rugi memiliki ebook ini, dengan pelaburan yang minima, sekiranya anda mengikut panduan di dalam ebook ini dengan betul seperti apa yang saya kongsikan, insyaAllah anda akan dapat membayar semula kos ebook ini tidak sampai seminggu pun apabila anda mula berniaga di Shopee.  

    Thursday, July 26, 2018

    1

    Panduan Rahsia Solat Sempurna & Khusyuk

  • Thursday, July 26, 2018
  • Rahman Hatim





  • "Dirikanlah solat. Sesungguhnya solat itu dapat mencegah dari perbuatan keji dan mungkar."


    - Al-Ankabut , Ayat 45


    Sahabat yang dirahmati Allah,

    Allah telah berfirman di dalam surah Al-Ankabut, Ayat 45, Bahawa.. Solat itu akan mencegah dari perbuatan keji dan mungkar. Namun, pada hari ini, kita dapat lihat, ramai orang yang mengerjakan solat, tetapi masih lagi melakukan perkara-perkara yang buruk.

    Mengapakah perkara ini boleh terjadi?

    Para ulama telah membahaskan tentang perkara ini. Secara ringkas, kesimpulan bagi perbahasan tersebut, para ulama berpendapat, "Solat" yang dapat melindungi manusia itu dari melakukan perkara-perkara keji dan mungkar, adalah solat yang benar-benar sempurna yang diterima Allah. Manakala, solat yang dilakukan secara sambil lewa dan tidak sempurna, tidak akan mampu menjadi pelindung dan benteng kepada orang yang mengerjakannya.

    Hari ini, marilah kita ambil sedikit masa untuk menyemak semula amalan solat kita. Adakah ianya benar-benar sempurna dan sama sepertimana yang dilakukan oleh nabi kita Muhammad S.A.W.

    Kerana nabi pernah berpesan... "Solatlah kamu seperti mana kamu melihat aku solat" hadis riwayat Bukhari & Muslim.

    Apabila nabi bersolat, baginda akan mengerjakannya dengan penuh khusyuk, begitu juga dengan sahabat-sahabat nabi, mereka akan melakukan solat dengan penuh khusyuk.

    Tetapi kita hari ini, apabila sedang melakukan solat, pelbagai perkara yang terlintas dan bermain di fikiran. Fikiran pun mula melayang-layang, pada ketika itulah juga pelbagai perkara akan mula diingati, dari perihal kerja pejabat, kepada perihal rumahtangga, hal kewangan, hal anak-anak dan pelbagai lagi.

    Sedihnya... Amalan solat yang sepatutnya dapat mendekatkan diri kita kepada Allah, menjadikan kita sebaliknya. Kita semakin jauh dengan Allah dan Allah pula benci kepada kita sewaktu kita sedang solat. Nauzzubillah min zalik.

    Bagaimana Untuk Solat Dengan Khusyuk?


    Di dalam 13 rukun solat, terdapat 3 kategori rukun. Rukun fi'li (pergerakan), rukun qouli (bacaan) dan juga rukun qalbi (hati). Untuk mendapatkan solat yang khusyuk, ketiga-tiga elemen solat ini perlu dilakukan dengan betul dan sebetul-betulnya.

    Bacaannya perlu tepat dan diselami maksudnya, perbuatannya juga perlu selaras seperti mana yang ditunjukkan oleh Nabi Muhammad S.A.W. Kesedaran, kehadiran dan tumpuan sepenuh hati ketika solat, akan menjadikan setiap solat yang dikerjakan penuh bermakna dan berbekas nikmatnya di dalam diri.

    Jika semuanya itu dapat dilakukan dengan sempurna, insyallah, pasti amalan solat kita diterima Allah dan benteng diri terhadap godaan nafsu dan syaitan untuk melakukan perkara-perkara keji dan mungkar, dapat diperkukuhkan.


    Ustaz Hasnan Mengupas Perkara Ini Dengan Lebih Mendalam..



    Prof Madya Dr. Hasnan Kasan atau lebih dikenali sebagai Ustaz Hasnan, adalah merupakan seorang pensyarah kanan di Universiti Kebangsaan Malaysia dan merupakan lulusan Universiti Al-Azhar. Beliau telah membuat kajian yang mendalam tentang solat selama beberapa tahun dan telah menulis sebuah buku yang bertajuk "Mari Memahami & Menghayati Bacaan Solat".

    Buku tersebut kini turut diterbitkan di dalam bentuk ebook dengan judul "Rahsia Solat".

    Di dalam ebook tersebut, pembaca akan didedahkan dengan pelbagai ilmu berkaitan solat. Dari topik pengenalan tentang keistimewaan solat, kunci-kunci untuk khusyuk dalam solat, penerangan secara terperinci tentang maksud bacaan-bacaan dalam solat serta apakah kesan-kesan yang akan diperolehi apabila seseorang itu dapat mengerjakan solat dengan sempurna dan terbaik.

    Isi Kandungan Ebook "Rahsia Solat"


    Berikut adalah senarai isi kandungan di dalam ebook tersebut. Ianya adalah setebal 95 mukasurat, dan di dalam format PDF.

    Bab 1 : Hukum Solat

    • Solat Di Sisi Fuqahak
    • Keistimewaan Solat  
    • Hukum Orang Yang Meninggalkan Solat
    • Balasan Orang Yang Meninggalkan Solat Selepas Mat
    • Kedudukan Solat Dalam Kehidupan 
    • Enam Kunci Khusyuk Solat 
    • Faktor-Faktor Penting Yang Membawa Kepada Khusyuk Dalam Solat

    Bab 2 : Bacaan-Bacaan Dalam Solat

    • Doa Iftitah
    • Al-Fatihah
    • Tasbih Ketika Rukuk
    • Tahmid Ketika Iktidal
    • Tasbih Ketika Sujud
    • Doa Ketika Duduk Antara Dua Sujud
    • Doa Tasyahud/Tahiyyat  
    • Doa Qunut
    • Amalan-Amalan Solat
    • Beberapa Adab Solat

    Bab 3 : Kesan Solat Yang Ditunaikan Dengan Sempurna Zahir Dan Batin

    • Menghapus Segala Dosa 
    • Mendidik Anggota Mempraktikkan Akhlak Mulia Dan Menghalang Daripada Melakukan Perbuatan Keji Dan Mungkar
    • Beroleh Ketenangan Dan Kerehatan
    • Membangkitkan Semangat Melakukan Kerja Kebaikan Terutama Kewajipan
    • Berhati-Hati Dalam Tindak Tanduk Seharian Dan Merasai Muraqabatullah
    • Mendapat Petunjuk Allah Dalam Menentukan Hala Tuju Hidup Dalam Segala Aktiviti Yang Dilakukan 
    • Mengukuhkan Kesabaran Dan Keupayaan Menghadapi Cabaran
    • Memperkukuhkan Tali Persaudaraan Dan Perpaduan

    Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal atau DVD yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

     

    4 Sesi Video Rakaman


    Selain dari ebook, satu rakaman juga telah berjaya dibuat ketika Ustaz Hasnan mengendalikan "Bengkel Pemantapan Solat" kepada sebilangan pelajar dari Universiti Sains Islam Malaysia. Bengkel selama satu hari ini telah berjaya dirakamkan dan dipecahkan kepada 4 buah video.

    Video 1 : Pengenalan Tentang Solat
    Di dalam video ini Ustaz Hasnan mengupas tentang rahsia-rahsia dalam solat. Memahami maksud kejadian manusia sebagai hamba Allah. Serta bagaimana cara yang sebenar untuk mengerjakan solat mengikut cara nabi.
    Durasi : 33 minit
    Video 2 : Memahami Bacaan Dalam Solat
    Dalam video ini, Ustaz Hasnan membincangkan dengan mendalam maksud-maksud bacaan dalam solat, terutamanya Surah Al-Fatihah. Kita akan mula faham apakah erti sebenar di sebalik setiap perkataan yang kita lafazkan di dalam solat itu.
    Durasi : 1 jam, 19 minit
    Video 3 : Membetulkan Perbuatan Di Dalam Solat
    Pada video ini, Ustaz Hasnan menunjukkan cara mengangkat takbir, rukuk, sujud, dan semua perbuatan dalam solat yang sebenar sepertimana solat Nabi Muhammad S.A.W.
    Durasi : 1 jam, 40 minit
    Video 4 : Sesi Soal Jawab
    Pelbagai persoalan dan kekeliruan tentang solat, telah diajukan oleh peserta bengkel kepada Ustaz Hasnan, dan semua persoalan tersebut telah dijawab oleh Ustaz Hasnan dengan jelas menerusi video ini.
    Durasi : 50 minit

    Mahu Ebook & Rakaman Video Ini?


    Ebook dan rakaman ini adalah di dalam bentuk digital. Jadi, anda boleh download ia terus ke dalam komputer, tab atau handphone anda dan terus membaca dan menontonnya. Harga untuk pakej ebook dan rakaman video ini hanyalah berharga RM27.00 sahaja. Ianya adalah harga paling minima yang dapat pihak kami tawarkan, agar dapat menampung segala kos yang terlibat di dalam penerbitan bahan ilmu ini.

    http://klikjer.com/pay/checkout?edd_action=add_to_cart&download_id=148



    P/s:- Semoga pelaburan kecil anda terhadap ilmu ini, akan dapat memberikan manfaat dan memantapkan lagi amalan solat yang anda lakukan di masa hadapan.


    Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF & Video. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal atau DVD yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

    Saturday, June 9, 2018

    0

    Hukum Solat Yang Ditinggalkan Kerana Malas dan Lalai

  • Saturday, June 9, 2018
  • Rahman Hatim


  • Assalamualaikum, alhamdulillah bertemu lagi di bulan ramadan yang diberkati ini 10/6/18 bersamaan dengan 25 Ramadan 1439, apa yang akan diterangkan pada tarikh ini mengenai tajuk yang tersedia diatas, dan rujukan telah dikemukan di pengakhiran artikel ini, soalan ini pernah diajukan kepada Mufti Wilayah dan telah diperjelaskan kepada yang bertanya, penjelasan ini berserta soalan dan jawab seperti berikut.

    Soalan : Adakah kita perlu mengqada’ solat (wajib atau sunat) yang tertinggal dengan sengaja, malas dan cuai? Bagaimana dengan solat yang ditinggalkan semenjak aqil baligh? Apakah kita hanya dituntut supaya bertaubat dan tidak perlu mengqada’nya?

    Jawapan:

    Firman Allah SWT:

    ุฅِู†َّ ูฑู„ุตَّู„َูˆ‌ٰุฉَ ูƒَุงู†َุชْ ุนَู„َู‰ ูฑู„ْู…ُุคْู…ِู†ِูŠู†َ ูƒِุชَู€ٰุจًุง ู…َّูˆْู‚ُูˆุชًุง

    Maksudnya: Sesungguhnya sembahyang itu adalah satu ketetapan yang diwajibkan atas orang-orang yang beriman, yang tertentu waktunya.

    (Surah al-Nisa: 103)

    Ayat ini menunjukkan bahawa solat fardhu menjadi kewajipan orang Islam dan mempunyai waktunya yang telah ditetapkan.

    Sebelum saya menjawab permasalahan ini, suka dinyatakan berkenaan dengan hukum meninggalkan solat. Pengarang al-Fiqh al-Manhaji menyebut: Orang yang meninggalkan kerana mengingkari hukum wajibnya atau sengaja mempersendakannya akan menjadi kafir dan terkeluar daripada agama Islam.

    Pihak pemerintah wajib menyuruhnya bertaubat dan tidak boleh membiarkannya demikian sehingga dia bertaubat dan kembali mendirikan solat. Jika dia terus mengingkarinya, dia akan dihukum bunuh sebagai seorang murtad dan mayatnya tidak boleh dimandikan, dikafankan dan disembahyangkan. Juga tidak harus dikebumikan di tanah perkuburan orang Islam kerana dia bukan lagi di kalangan mereka.

    Sementara orang yang meninggalkan solat kerana malas tetapi masih meyakini hukum wajibnya, pihak pemerintah hendaklah memaksanya mengqada’kan solat dan bertaubat daripada kesalahan meninggalkannya. Jika masih ingkar untuk mengqada’nya, maka dia wajib dihukum bunuh mengikut hukuman yang disyariatkan atas orang Islam yang melakukan maksiat. Hal ini kerana hukuman ke atas orang yang meninggalkan perkara fardhu adalah wajib diperangi tetapi selepas dibunuh dia masih dianggap seorang Islam.

    Oleh itu, jenazahnya, pengebumian dan pembahagian hartanya hendaklah diuruskan menurut syariat Islam.
    Berkenaan dengan soalan di atas, pendapat yang masyhur dalam Mazhab Syafie hendaklah diqada’kan solat yang telah ditinggalkan walaupun bukan dengan sebab tertidur atau lupa. Ini kerana hutang Allah SWT lebih utama dibayar.

    Berkenaan dengan solat yang ditinggalkan semenjak aqil baligh, maka hendaklah diqada’ semampu yang mungkin walaupun secara beransur-ansur sehingga selesai, di samping bertaubat kepada Allah SWT. Mereka hendaklah menghitung solat yang ditinggalkan dengan ghalib zan atau yakin supaya dapat diqada’kan semua solat yang pernah ditinggalkan.

    Walaupun begitu kita yakin dengan sifat keampunan Tuhan dan penerimaan taubatnya di samping beriman dengan firman Allah SWT:

    ู„َุง ูŠُูƒَู„ِّูُ ูฑู„ู„َّู‡ُ ู†َูْุณًุง ุฅِู„َّุง ูˆُุณْุนَู‡َุง

    Maksudnya: Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
    (Surah al-Baqarah: 286)

    Berkenaan dengan qada’ amalan sunat hukumnya sunat, seperti yang pernah dilakukan oleh Rasulullah SAW. Adapun taubat juga perlu tetapi tidak memadai dengannya sahaja, mesti diqada’ juga berdasarkan arahan Rasulullah SAW.

    InsyaAllah semoga dipermudahkan untuk sahabat semua

    (Islam itu mudah)

    Akhukum fillah,
    Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri
    Mufti Wilayah Persekutuan

    Sunday, January 14, 2018

    0

    SITI KHADIJAH BINTI KHUWAILID USAHAWAN TERHEBAT

  • Sunday, January 14, 2018
  • Rahman Hatim
  • Pasar Besar Siti Khadijah (Kota Bharu)


    MERINTIS SEJARAH


    Siti Khadijah Binti Khuwailid sememangnya terkenal dengan sifat peribadinya yang dermawan. Ketokohan beliau dalam bidang perniagaan begitu dikagumi oleh masyarakat Arab Quraisy pada waktu itu. Siti Khadijah juga terkenal dalam kalangan para sahabat sebagai pejuang dan srikandi yang sanggup berkorban harta dan jiwa raganya demi menegakkan syiar Islam. Beliau adalah cinta hati Rasulullah S.A.W yang mana melalui Siti Khadijah, Rasulullah S.A.W mendapat zuriat. Kecintaannya kepada Siti Khadijah terbukti apabila sepanjang baginda bersama Siti Khadijah, Rasulullah  S.A.W tidak berkahwin dengan mana-mana wanita lain.

    Kehebatan wanita yang bernama Siti Khadijah ini adalah terletak pada keperibadiannya yang tulus dan suci.Walaupun dikurniakan harta kekayaan yang melimpah-ruah tetapi beliau menjalani kehidupan secara bersederhana serta begitu prihati terhadap golongan yang daif. Kaya tidak menjadikan Siti Khadijah seorang yang bongkak, namun dengan kekayaan yang ada menjadikan beliau seorang yang sentiasa bersyukur.

    Begitu juga halnya dalam kehidupan berumah tangga. Kekayaan tidak menjadikan beliau menjadi besar kepala kepada suaminya walaupun dirinya memiliki kelebihan daripada segi pangkat dan darjat. Nabi Muhammad S.A.W yang tidak mampu memberikan kekayaan kepadanya tetap dilayan dengan selayak-layaknya sebagai seorang suami. Tumpahnya kasih dan sayang Khadijah kepada Nabi Muhammad S.A.W bukan kerana harta kekayaan tetapi kerana budi pekerti yang dimiliki oleh Baginda yang berjaya memikat jiwa wanita bernama Khadijah.

    Siti Khadijah adalah simbol isteri setia yang tidak pernah mengenal erti penat dan jemu mendampingi suaminya iaitu Nabi Muhammad S.A.W dalam menegakkan panji-panji kebenaran Islam. Beliau sanggup berkorban jiwa dan harta bendanya serta rela menanggung pelbagai risiko dan cabaran dalam menyebarkan risalah Islam yang diamanahkan kepada Rasulullah S.A.W.

    ISTERI PENGASIH PENYAYANG

    Beliau adalah isteri Nabi Muhammad S.A.W yang pertama. Sebelum berkahwin dengan Baginda, Siti Khadijah pernah menjadi isteri kepada Atiq bin Abid dan Abu Halah bin Malik. Hasil perkahwinan terdahulu beliau dikurniakan dengan empat orang anak. Dua daripadanya iaitu Abdullah dan Jariyah adalah hasil perkongsian hidupnya bersama suaminya yang bernama Atiq. Manakala dua orang lagi iaitu Hindun dan Zainab adalah hasil perkongsian hidup bersama suaminya yang bernama Abu Halah. Ketika Nabi Muhammad S.A.W berkahwin dengan Siti Khadijah, Siti Khadijah berusia 40 tahun manakala Nabi Muhammad S.A.W berusia 25 tahun. Mas kahwin yang diberikan kepada Siti Khadijah adalah sebanyak 20 barkah dan upacara perkahwinan mereka diadakan sendiri oleh ayahanda Siti Khadijah iaitu Khuwailid.

    Perkahwinan Nabi Muhammad S.A.W bersama Siti Khadijah sebagai pasangan suami isteri berkekalan selama hampir 25 tahun iaitu 15 tahun sebelum Nabi Muhammad S.A.W dilantik menjadi rasul dan 10 tahun selepasnya iaitu sehingga kembalinya Siti Khadijah ke rahmatullah iaitu kira-kira tiga tahun sebelum Hijrah. Beliau adalah isteri Nabi Muhammad S.A.W yang tidak pernah dimadukan kerana semua isteri Baginda yang dimadukan berlaku selepas pemergian Siti Khadijah.

    HARTAWAN YANG DERMAWAN

    Keadaan rumah tangga Nabi Muhammad S.A.W dan Siti Khadijah begitu bahagia. Kebahagian rumah tangga mereka terpancar menerusi pergaulan sesama mereka yang sentiasa diterapkan dengan nilai kasih sayang dan hormat-menghormati antara satu sama lain. Keadaan ini sama sekali berlawan dengan cara hidup bangsa Arab Jahiliyyah pada ketika itu yang sentiasa merendah-rendahkan martabat dan kedudukan kaum wanita. Manakala dari segi pengurusan perniagaan pula, beliau banyak dibantu  oleh Nabi Muhammad S.A.W sendiri.

    Biarpun bergelar wanita hartawan ternama, namun cara hidup Siti Khadijah sederhana sahaja, baik daripada segi makan, minum, pakaian, mahupun gaya hidup. Beliau begitu prihatin kepada golongan yang tidak berkemampuan seperti fakir miskin, ibu tunggal, dan anak-anak yatim yang kelaparan. Golongan-golongan seperti inilah yang sering kali mendapat perhatian dan diberikan bantuan. Hasil kekayaan yang diperoleh daripada keuntungan perniagaan dimanfaatkan untuk kebaikan orang-orang yang susah. Sifat Siti Khadijah yang dermawan ini begitu disenangi oleh masyarakat Arab Makkah.

    PUTERA PUTERI PENYERI RUMAH TANGGA

    Perkahwinan bahagia antara Rasulullah S.A.W dan Siti Khadijah diserikan lagi dengan kehadiran putera-puteri yang menjadi penyambung dan pengasih kasih sayang mereka. Kurniaan enam orang cahaya mata kepada Rasullah S.A.W dan Siti Khadijah adalah harta yang paling bernilai. Anak sulung Baginda diberi nama Al-Qasim, sehinggakan gelaran yang diberi mengikut adat kebiasaan orang Arab kepada Nabi Muhammad S.A.W adalah Abul Qasim. Walau bagaimanapun, Al-Qasim lebih disayangi Allah S.W.T, beliau meninggal dunia ketika berusia dua tahun. Kemudian, kehidupan mereka diserikan lagi dengan kehadiran puteri yang dinamakan Zainab.

    Zainab berkahwin dengan Abul Ash bin Ar-Rabi. Beliau sama-sama berhijrah ke Makkah seterusnya mengikut  ayahandanya ke Madinah dan meninggal dunia pada tahun 8 Hijrah. Putera yang diberi nama Abdullah adalah anak ketiga Siti Khadijah bersama Rasulullah S.A.W, namun umurnya juga tidak panjang. Abdullah meninggal dunia ketika masih kecil. Selepas Abdullah, lahir pula puteri yang kedua iaitu Ruqayyah. Ruqayyah apabila dewasa menjadi isteri kepada Uthman bin Affan iaitu sahabat Rasullah S.A.W sendiri. Puteri ketiga pula adalah Ummu Kalthum. Yang menariknya adalah selepas pemergian Ruqayyah, beliau disunting oleh Uthman bin Affan menjadi isteri. Ummu Khaltum meninggal dunia di Madinah pada tahun 9 Hijrah.

    Anak bongsu daripada pasangan bahagia ini adalah Siti Fatimah Az-Zahra. Beliau adalah puteri kesayangan Rasulullah S.A.W yang berkahwin dengan sepupu Baginda iaitu Ali Bin Abi Talib. Oleh sebab kedua-kedua putera Baginda meninggal dunia ketika masih kecil, Rasulullah S.A.W mengambil anak angkat yang bernama Zaid bin Harith. Zaid adalah hamba yang dibeli oleh Siti Khadijah lalu dimerdakan dan diambil menjadi anak angkat. Zaid diasuh dan dipelihara dengan penuh kasih sayang seperti anak sendiri.

    TOKOH USAHAWAN UNGGUL

    Perkembangan  Islam sejak awal perjuangan Rasulullah S.A.W sudah menunjukkan kepada kita begitu pentingnya soal kemantapan ekonomi bagi menjana, menjamin, dan meneruskan kelangsungan perjuangan. Baginda banyak dibantu oleh kemantapan, dan keutuhan ekonomi yang dimiliki oleh isterinya yang tercinta iaitu Siti Khadijah binti Khuwailid. Siti Khadijah adalah Ummul Mukminin pertama dalam sejarah Islam yang bergelar wanita  bangsawan dan hartawan yang gigih dalam perniagaan. Beliau sentiasa memberikan dorongan besar dan tidak berbelah bahagi kepada perjuangan Rasulullah S.A.W disamping memainkan peranan sebagai pembantu, pembela, dan juga pelindung Rasulullah S.A.W daripada ancaman orang-orang musyrikin Quraisy.

    ISTERI TUNGGAK PERJUANGAN SUAMI

    Pada usia Nabi Muhammad S.A.W 40 tahun, Baginda mendapat wahyu ketika sedang menyendiri di Gua Hira. Dalam keadaan gementar kerana takut dengan suara Jibril, Rasulullah S.A.W ditenteramkan oleh Siti Khadijah dengan meyakinkan Rasulullah S.A.W bahawa Baginda adalah pesuruh Allah S.W.T. Apabila Rasulullah S.A.W menerima wahyu supaya menyebarkan Islam, Siti Khadijah adalah wanita pertama yang menyambut kebenaran itu. Beliau tanpa berasa ragu meyakini akan keesaan Allah S.W.T dengan cara mentauhidkan-Nya. Siti Khadijah mengakui kebenaran yang dibawa oleh suaminya walaupun pada masa itu Rasulullah S.A.W seringkali mendapat tentangan dan menerima tomahan serta cacian daripada kaum musyrikin Makkah.

    Demi menegakkan syiar Islam, Siti Khadijah sanggup berjuang dan berkorban apa sahaja terutama daripada segi harta benda yang dimilikinya. Semua ini dilakukan demi membela dan memperjuangkan agama Allah S.W.T walaupun dirinya terpaksa bergolok-bergadai. Pengorbanan besar yang dilakukan oleh Saidatina Khadijah ini sentiasa dikenang oleh Rasulullah S.A.W walaupun beliau sudah lama kembali ke rahmatullah. Saidatina Aisyah pernah berkata, “Aku tidak pernah berasa cemburu kepada isteri-isteri Rasulullah S.A.W seperti aku cemburu kepada Khadijah padahal aku tidak pernah berjumpa dengannya.” Hal ini kerana Rasulullah S.A.W sering sahaja  menyebut-nyebut namanya. Baginda pernah menyebut, “Dia beriman kepada aku pada saat orang lain kafir dan dia membenarkan aku pada saat orang lain mendustakan aku. Dia menolong aku dengan hartanya pada saat orang lain tidak memberikannya kepada aku dan Allah S.W.T menganugerahkan anak kepada aku hasil daripadanya bukan daripada isteri-isteri lain.” Begitulah pengorbanan seorang isteri yang terlalu besar jasanya kepada suami dan perjuangan Islam. Beliau adalah sumber inspirasi dalam perjuangan Rasulullah S.A.W.


    KEHILANGAN YANG DIRASAI


    Siti Khadijah wafat ketika Baginda berusia 50 tahun. Kehilangan Siti Khadijah begitu dirasai oleh Rasulullah S.A.W kerana beliau adalah orang yang sentiasa berada di sisi Rasulullah S.A.W dan memberikan kekuatan kepada Baginda ketika penduduk musyrikin Makkah memboikot orang-orang Islam. Ketika berusia 65 tahun, Rasulullah  S.A.W berasa begitu sedih sekali sejak pemergian Siti Khadijah sehinggakan tahun itu dicatatkan dan dinamakan dalam sejarah Islam sebagai ‘Aamul Huzn’ iaitu  tahun kesedihan atau tahun dukacita.

    Bagi Rasulullah S.A.W, Baginda bukan hanya  kehilangan isteri yang setia bahkan Baginda kehilangan segala-galanya. Baginda kehilangan seorang pembantu dan pembela yang setia bersama-sama dengannya dalam melaksanakan dan menggalas tugas suci yang diamanahkan kepada Baginda iaitu menyeru manusia kepada mentauhidkan Allah S.W.T. Pada tahun ini juga Rasulullah S.A.W kehilangan bapa saudaranya iaitu Abi Talib bin Abdul Mutalib yang banyak memberikan sokongan dan sanggup bersusah payah melindungi Baginda daripada kezaliman kafir Quraisy. Apa yang pasti, kehilangan kedua-dua insan yang disayangi oleh Baginda ini begitu dirasai sehingga menerbitkan kesedihan yang begitu mendalam kepada diri Rasulullah S.A.W.

    BINGKISAN TERINDAH BUAT WANITA


    PERNIAGAAN ADALAH SUNNAH


    Rezeki wajib dicari dan diusahakan. Sekiranya dilihat daripada sudut pekerjaan yang dilakukan, salah satunya adalah bidang perniagaan. Tidak kira jenis perniagaan yang diceburi, sama ada besar ataupun kecil, ia adalah salah satu sumber pendapatan. Tidak dinafikan melalui perniagaan seseorang mampu mengubah nasib dan kehidupannya. Jatuh bangun dalam perniagaan sudah dianggap sebagai lumrah kehidupan. Bagitu juga dalam Islam, sememangnya umat Islam digalakkan mencari rezeki melalui cara berniaga. Malahan, sudah dinyatakan dalam hadith, 9 daripada 10 sumber rezeki adalah melalui perniagaan.

    Allah S.W.T menyatakan dalam surah Al-Jumu’ah ayat 10, “Kemudian, selepas selesai sembahyang, bertebaranlah kamu di muka bumi (bagi menguruskan hal masing-masing) dan carilah apa yang kamu hajati daripada limpah kurnia Allah serta ingatlah Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan supaya kamu berjaya di dunia dan di akhirat).”

    Ayat ini menjelaskan, Allah S.W.T tidak menghalang sesiapa pun yang mahu mencari sebanyak mungkin harta kekayaan di muka bumi ini. Namun begitu, ia perlu dilakukan dengan syarat sentiasa patuh dengan segala perintah-Nya. Setiap manusia yang dilahirkan ke dunia ini sudah pun ditentukan rezeki masing-masing. Oleh hal yang demikian, melalui rezeki itulah kita sebagai manusia perlulah sentiasa berusaha bagi  mendapatkannya. Seperti yang sudah diterangkan dalam hadith, terdapat 10 sumber rezeki yang Allah S.W.T turunkan dan 9 daripadanya adalah daripada berniaga. Manakala satu bahagian yang selebihnya itu adalah daripada sumber yang lain pula iaitu makan gaji. Oleh sebab itulah kita digalakkan berniaga kerana perniagaan berdasarkan kaedah Islam begitu menitik beratkan persoalan halal dan haram bagi menjamin nilai keberkatannya.

    Dalam Islam, perniagaan dihalalkan manakala amalan riba diharamkan pelaksanaannya. Walau bagaimanapun segala bentuk perniagaan adalah sama sahaja tidak kiralah yang bercirikan Islam ataupun tidak. Apa yang berbeza hanyalah daripada segi etika yang diamalkan dalam perniagaan itu. Kita sebagai umat Islam perlu memikirkan cara bagi mencari keberkatan dalam kehidupan. Setiap orang diberikan rezeki, bukannya diberi harta. Oleh itu, sekiranya harta bertimbun tetapi tidak mendapat keberkatan daripada Allah S.W.T sememangnya semua yang kita miliki adalah sia-sia sahaja.

    9 DARIPADA 10 PUNCA REZEKI DARIPADA PERNIAGAAN

    Berniaga adalah pekerjaan yang digalakkan dalam Islam dan melaluinya terbuka seluas-luasnya pintu keberkatan sekiranya dijalankan mengikut kehendak Islam itu sendiri. Ia juga menjanjikan pintu rezeki yang begitu luas sebagaimana yang dijanjikan oleh Allah S.W.T iaitu 9 daripada 10 punca rezeki adalah daripada perniagaan. Bahkan kita juga sudah maklum bahawa perniagaan itu sendiri adalah sebahagian daripada sunnah Rasulullah S.A.W apabila Rasulullah S.A.W sendiri berniaga dan berjaya dalam perniagaan.

    Ringkasnya, kita sememangnya digalakkan berniaga kerana perniagaan dapat memberikan keuntungan yang lebih besar sekiranya kena pada strategi dan gayannya. Namun begitu, persoalannya di sini kebanyakan orang takut kepada risiko. Biar apa pun risiko yang mendatang, kita perlu berani mencuba dengan meletakkan dan menyandarkan rezeki semuanya daripada Allah S.W.T. Hakikat rezeki daripada perniagaan ini mendapat keuntungan yang lumayan kerana usaha daripada perniagaan ini adalah berbentuk kerja sendiri.

    Setiap orang yang berniaga perlu mengambil tanggungjawab sepenuhnya kepada apa sahaja keputusan yang dibuat. Risiko dalam perniagaan perlu ditangani dengan cekap bagi mengelakkan kegagalan. Di sebalik keuntungan perniagaan yang berlipat ganda hasil daripada perniagaan kerana ia sembilan pintu rezeki, kita juga perlu ingat bahawa terdapat juga sembilan pintu cabaran. Oleh itu, kita perlu meletakkan usaha, komitmen  dan kesabaran yang tinggi apabila kita ingin terlibat dalam perniagaan.

    Sekiranya kita umpama ‘hangat-hangat tahi ayam’, sudah pasti kejayaan dalam perniagaan tidak dapat kita capai. Hal ini kerana ada ramai yang mahu menjadi cepat kaya tanpa berusaha dengan gigih.

    CABARAN MENJADI AHLI PERNIAGAAN

    Setiap orang yang menceburkan diri dalam bidang perniagaan pastinya mengimpikan kejayaan dan keuntungan yang berlipat kali ganda. Sekarang ini kita dapat saksikan begitu ramai wanita muncul menjadi hebat dan terbilang dalam bidang perniagaan. Ramai wanita lahir sebagai ahli korporat yang berjaya. Sudah pasti setiap kejayaan yang mereka kecapi tidak semudah yang kita sangka.

    Setiap kejayaan yang diburu pasti  tidak terpisah daripada cabaran. Kita perlu fahami, cabaran ini sekiranya dilihat daripada sudut yang positif memberikan nilai tambah yang besar kepada diri setiap individu bagi menjadikannya usahawan yang berjaya. Apabila memperkatakan perihal cabaran, biasanya cabaran berniaga terdiri daripada modal, bentuk perniagaan yang mahu diusahakan dan juga risiko.

    Bagi wanita yang bergelar usahawan, semua cabaran ini mampu dipikul sekiranya kita ada kesanggupan memikul dan menghadapinya. Di sinilah letaknya nilai sifat-sifat mahmudah yang diajar oleh Islam supaya kita sentiasa bersabar dan berlapang dada dengan rezeki Allah S.W.T.

    Selain itu, kita juga perlu meletakkan perniagaan sebagai jalan mencari keredhaan Allah S.W.T. Cabaran itu sentiasa datang kepada diri kita dan kita perlu menjadi insan yang berlapang dada dengan dugaan dan cabaran yang diberi oleh-Nya. Kita perhatikan bagaimana Siti Khadijah boleh menjadi usahawan yang hebat dalam perniagaan. Beliau perlu berhadapan dengan pelbagai  cabaran yang berada dalam kalangan bangsawan Arab  yang gagah dan kaya-raya tetapi ternyata  sifat ikhlas dan pemurahnya menjadi pemangkin kepada kejayaannya dalam menempuh cabaran.

    DISIPLIN DAN ETIKA DALAM PERNIAGAAN

    Apa sahaja yang kita lakukan perlu mengikut etika yang betul bagi mencapai kejayaan. Begitu juga halnya dalam bidang perniagaan. Antara perkara penting yang perlu dititikberatkan adalah situasi menang-menang ataupun perhubugan yang terjalin yang berteraskan keuntungan untuk kedua-dua belah pihak iaitu antara pembeli dan penjual. Peniaga dilarang sama sekali memeras ugut pelanggan serta memaksa mereka membeli barangan yang kita jual. Selain itu, barangan yang dijual perlulah barangan yang dapat memberi manfaat di samping tiada unsur-unsur penipuan.

    Seperti yang dinyatakan sebelum ini, tujuan kita berniaga adalah bagi mencari keredhaan-Nya. Oleh itu, keuntungan yang diperoleh daripada perniagaan perlu dikongsi bersama dalam bentuk zakat dan sedekah. Jangan kita memiliki perasaan mahu cepat kaya sehinggakan kita sanggup menggunakan jalan pintas dengan menipu, memutar  belit, mengeksploitasi dan sebagainya. Sememangnya kita akui ada yang cepat menjadi kaya melalui perniagaan. Namun, ada juga yang cepat menjadi kaya dan cepat pula tersungkur. Keadaan ini sungguh bahaya. Seseorang yang sentiasa menjaga etika serta ikhlas dalam perniagaannya pasti dipelihara oleh Allah S.W.T.

    Sekiranya kita mahu berjaya dan pada masa yang sama kejayaan itu sentiasa dipelihara oleh Allah S.W.T, kita perlu sentiasa mengingati Allah S.W.T tidak kira ketika senang mahupun susah. Peluang bagi kita memanfaatkan keuntungan yang diberikan oleh Allah S.W.T daripada hasil perniagaan itu boleh dikongsi melalui zakat, sedekah, amal jariah, dan pelbagai bentuk saluran lain untuk kebaikan masyarakat Islam umumnya. Semoga dengan melakukan perkara kebaikan demi umat, Allah S.W.T menggandakan lagi hasil perniagaan kita kelak.

    MATLAMAT TIDAK MENGHALALKAN CARA

    Matlamat berniaga kerana mengikut sunnah Rasulullah S.A.W adalah mulia. Namun begitu, perlu dipastikan niat yang baik tetap tidak menghalalkan cara. Ini bermaksud cara berniaga seperti mengeksploitasi dan monopoli adalah ditegah sama sekali. Ada juga niat berniaga kerana mahu menjadi kaya-raya tetapi cara niaga yang dipilih adalah dengan cara yang salah seperti mengedar dadah ataupun berniaga sesuatu yang boleh mendatangkan kemudaratan kepada orang lain.

    Sekiranya kita mengeluarkan zakat melalui sumber yang haram, sudah pasti ia menjadi haram. Ada yang sanggup menjual tubuh badan dan pada masa  yang sama memberi alasan duit  ringgit yang diperoleh mahu digunakan bagi membantu keluarga serta ibu bapa. Ada juga yang niatnya adalah bagi menyara keluarga tetapi menjalankan perniagaan dengan cara menipu dan sebagainya.

    Wanita sering dieksploitasi kerana kurangnya kesedaran kepada nilai maruah diri. Sebagai contoh, adakala barangan yang dijual itu halal dan bermanfaat tetapi kesilapannya adalah apabila memperagakan diri dengan tidak menutup aurat serta menonjolkan bentuk badan yang mengiurkan demi mempengaruhi pelanggan. Bahkan ada juga segelintir peniaga yang sengaja mempamerkan rupa paras yang cantik demi menarik minat kepada barangan yang dijual. Oleh itu, kita perlu ketahui bahawa kita sudah pun melanggar syariat Islam kerana tidak mematuhi batasan aurat yang ditetapkan. Bagi mendapatkan rezeki yang berkat, kita perlu pastikan segala bentuk usaha yang kita lakukan tidak menimbulkan syubhah.



    Sumber: Sakinah Salleh, 10 TOKOH IDOLA MUSLIMAH, Ladyjuz

    Wednesday, August 30, 2017

    0

    Kelebihan Puasa Hari Arafah

  • Wednesday, August 30, 2017
  • Rahman Hatim
  • Puasa hari Arafah jatuh pada 9 Dzulhijjah.  Ia disunatkan kepada orang yang tidak menunaikan haji, iaitu bagi bukan jemaah haji.  Antara kelebihan puasa sunat hari `Arafah ialah:

    1)  Diampuni dosa setahun yang lepas dan setahun yang akan datang.
    Dari Abu Qatadah radhiAllahu `anhu berkata, Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam pernah ditanya tentang puasa hari `Arafah, kemudian Baginda menjawab:

    ูŠُูƒَูِّุฑُ ุงู„ุณَّู†َุฉَ ุงู„ْู…َุงุถِูŠَุฉَ ูˆَ ุงู„ْุจَุงู‚ِูŠَุฉ

    “Puasa itu (puasa hari `Arafah) dapat menebus dosa setahun yang telah berlalu dan setahun akan datang.”
    (HR Muslim)

    2)  Amalan terbaik yang disukai ALLAH Ta`ala kerana ia termasuk dari 10 hari pertama dari bulan Dzulhijjah.

    Dari Ibnu `Abbas radhiAllahu `anhuma bahawa Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam bersabda:

    ู…َุง ู…ِู†ْ ุงَูŠَّุงู…ٍ ุงู„ْุนَู…َู„ُ ุงู„ุตَّุงู„ِุญُ ูِูŠู‡َุง ุงَุญَุจُّ ุงِู„َู‰ ุงู„ู„ู‡ِ ู…ِู†ْ ู‡َุฐِู‡ِ ุงู„ْุงَูŠَّุงู…ِ, ูŠَุนْู†ِูŠ ุงَูŠَّุงู…َ ุงู„ْุนَุดْุฑِ, ู‚َุงู„ُูˆุง:  ูŠَุง ุฑَุณُูˆู„َ ุงู„ู„ู‡ِ, ูˆَู„ุงَ ุงู„ْุฌِู‡َุงุฏُ ูِูŠ ุณَุจِูŠู„ِ ุงู„ู„ู‡ِ؟  ู‚َุงู„َ:  ูˆَู„ุงَ ุงู„ْุฌِู‡َุงุฏُ ูِูŠ ุณَุจِูŠู„ِ ุงู„ู„ู‡ِ, ุงِู„َّุง ุฑَุฌُู„ٌ ุฎَุฑَุฌَ ุจِู†َูْุณِู‡ِ ูˆَู…َุงู„ِู‡ِ ูَู„َู…ْ ูŠَุฑْุฌِุนْ ู…ِู†ْ ุฐَู„ِูƒَ ุดَูŠْุกٌ

    “Tidak ada hari yang amal soleh padanya lebih dikasihi ALLAH selain dari hari-hari yang sepuluh ini (pada bulan Zulhijjah).”

    Para sahabat bertanya: “Walaupun berjihad di jalan ALLAH?”

    Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:  “Walaupun berjihad di jalan ALLAH, kecuali lelaki yang keluar berjihad membawa diri serta hartanya dan tidak kembali lagi selepas itu (syahid).”
    (HR al-Bukhari)

    3)  Hari yang paling banyak dibebaskan dari api neraka.
    Dari `A’isyah radhiAllahu `anha berkata bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wa sallam bersabda:

    ู…َุง ู…ِู†ْ ูŠَูˆْู…ٍ ุฃَูƒْุซَุฑَ ู…ِู†ْ ุฃَู†ْ ูŠُุนْุชِู‚َ ุงู„ู„ู‡ُ ูِูŠู‡ِ ุนَุจْุฏًุง ู…ِู†ْ ุงู„ู†َّุงุฑِ ู…ِู†ْ ูŠَูˆْู…ِ ุนَุฑَูَุฉ

    “Tidak ada hari yang lebih ramai ALLAH Ta`ala membebaskan hambaNYA daripada api neraka lebih daripada hari `Arafah.”
    (HR Muslim)

    Bagi jemaah haji, mereka tidak disunatkan berpuasa.  Malah disunatkan berbuka sebagai mengikut Nabi sallAllahu `alaihi wa sallam dan supaya dia tetapkuat dan gagah untuk memperbanyakkan doa pada hari tersebut.

    Semoga ALLAH Ta`ala memberikan kita hidayah dan taufiq untuk dapat melaksanakan ibadah puasa sunat hari `Arafah dan mengecapi kelebihan-kelebihan daripadanya, amin…


    Rujukan:

    Riyadh as-Solihin, bab keutamaan berpuasa dan berbuat baik pada 10 hari permulaan bulan Dzulhijjah.
    Al-Fiqhu al-Manhaji `ala Madzhab al-Imam asy-Syafi`i, bab puasa sunat.

    Kredit: shahmuzir