Wednesday, March 20, 2013

0

Bagaimana Cara Ikhlas Belajar

 • Wednesday, March 20, 2013
 • Rahman Hatim
 • Share

 • Ulama selalu berpesan agar kita selalu ikhlas dalam beramal termasuk dalam belajar. Ilmu semakin mudah diraih jika disertai dengan ikhlas. Ilmu semakin jauh dari kita jika yang diharapkan adalah pujian manusia dan redho selain Allah.
  Sesungguhnya ikhlas dalam beramal adalah syarat diterimanya amal dan cara mudah mencapai tujuan. Allah Ta’ala berfirman,


  وَمَا أُمِرُوا إِلَّا لِيَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ حُنَفَاءَ وَيُقِيمُوا الصَّلَاةَ وَيُؤْتُوا الزَّكَاةَ وَذَلِكَ دِينُ الْقَيِّمَةِ

  “Padahal mereka tidak disuruh kecuali supaya menyembah Allah dengan memurnikan ketaatan kepada-Nya dalam (menjalankan) agama yang lurus, dan supaya mereka mendirikan solat dan menunaikan zakat; dan yang demikian itulah agama yang lurus.” (QS. Al Bayyinah: 5).

  Dari ‘Umar bin Al Khattab, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

  الأَعْمَالُ بِالنِّيَّةِ ، وَلِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى

  “Setiap amalan tergantung pada niatnya dan setiap orang akan mendapatkan yang ia niatkan.” (HR. Bukhari no. 54 dan Muslim no. 1907).

  Abu Bakr  Al Marudzi berkata, “Aku pernah mendengar seseorang bertanya pada Abu ‘Abdillah -yaitu Imam Ahmad bin Hambal- mengenai jujur dan ikhlas. Beliau pun menjawab,

  بهذا ارتفع القوم

  “Dengan ikhlas semakin mulia (tinggi) suatu kaum).”

  Syaikh Sholih bin ‘Abdullah bin Hamd Al ‘Ushoimi beliau- berkata bahawa ikhlas dalam belajar agama (ilmu diin) jika diniatkan:

  1- Untuk menghilangkan kebodohan dari diri sendiri.

  2- Untuk menghilangkan kebodohan dari orang lain.

  3- Menghidupkan dan menjaga ilmu.

  4- Mengamalkan ilmu yang telah dipelajari.

  Contoh dari ulama masa silam (ulama), mereka selalu khawatir luput dari sifat ikhlas ketika belajar. Mereka sudah berusaha mewujudkan ikhlas tersebut dalam hati mereka. Namun untuk menuntut, telah ikhlas, itu amatlah susah. Sehingga dalam rangka wara’ (hati-hati), mereka tidak menyebut diri mereka ikhlas.

  Hisyam Ad Dastawa-iy rahimahullah berkata,

  والله ما أستطيع أن أقول: إني ذهبت يوما أطلب الحديث أريد به وجه الله

  “Sungguh aku tidak mampu berkata: aku telah pergi mencari hadis pada satu hari untuk mencari wajah Allah.”

  Imam Ahmad ditanya, “Apakah engkau telah menuntut ilmu karena Allah?” Jawab beliau,

  لله! عزيز, ولكنه شيء حبب إلي فطلبته

  “Kerana Allah! Itu perkara besar (agung), namun aku berkeinginan kuat untuk terus meraihnya.”

  Oleh kerananya, siapa yang luput dari ikhlas, maka ia telah luput dari ilmu dan kebaikan yang banyak. Sehingga ikhlas inilah yang mesti diperhatikan dalam setiap perkara yang nampak ataupun yang samar, yang tersembunyi atau yang terlihat.

  Kerana itu, kita harus terus berusaha memperbaiki niat. Sufyan Ats Tsauriy berkata,

  ما عالجت شيئا أشد علي من نيتي لأنها تتقلب عليَّ

  “Aku tidaklah pernah mengubati sesuatu yang lebih berat daripada memperbaiki niatku. Kerana niatku dapat terus berbalik-balik.”

  Sulaiman Al Hasyimiy berkata, “Terkadang ketika aku mengucapkan satu hadis saja, aku memerlukan niat. Setelah aku beralih pada hadis yang lain, berubah lagi niatku. Jadi, memang betul menyampaikan satu hadis saja perlukan niat ikhlas kerana Allah.”

  Semoga Allah beri kita hidayah untuk terus ikhlas dalam belajar dan beramal. Hanya Allah yang memberi taufik dan hidayah.  Rujukan:

  Ta’zhimul ‘Ilmi, karya Syaikh Sholih bin ‘Abdullah bin Hamd Al ‘Ushoimiy


  Do you like this story?

      
      

  Post a Comment

  Free Auto Malaysia Backlinks My Ping in TotalPing.com