Tuesday, October 11, 2011

7

Tidak Cukup Tidur Bahayakan Nyawa

 • Tuesday, October 11, 2011
 • Rahman Hatim
 • Share

 • 48 dan 15 peratus berisiko mati sakit jantung, angin ahmar

  Kajian terbaru menunjukkan tidur nyenyak dan mencukupi pada waktu malam penting untuk kecergasan fizikal dan mental tetapi kini masalah tidur tidak cukup semakin meningkat, dengan penyelidikan membuktikan seorang daripada setiap lima orang, berasa letih luar biasa dan seorang daripada 10 mengalami keletihan berpanjangan.

  Pengarah Pusat Tidur Universiti Glasgow, Profesor Colin Espie, berkata tidur ialah cara semula jadi yang membekalkan rehat, pemulihan dan tenaga kepada manusia dan tiada sesuatu lain yang melakukan perkara sama. Bagaimanapun, ramai daripada kita menganggap tidur cuma satu komoditi. Kita tidak menghormati pengambilan tidur nyenyak mencukupi, menganggap ia seperti pengacau. Mendapatkan tidur nyenyak pada waktu malam tidak pernah dianggap penting, katanya. Menurut kajian Universiti Warwick menunjukkan mereka yang tidur kurang enam jam sehari dan terganggu berisiko 48 peratus menghidap atau meninggal dunia akibat sakit jantung dan 15 peratus risiko menghidap atau mati akibat serangan angin ahmar.

  Amalan tidur lewat dan awal pagi sebenarnya umpama bom jangka kepada kesihatan. Jadi, bertindak sekarang untuk mengurangkan risiko menghidap penyakit membahayakan nyawa seperti itu, kata penulis bersama kajian, Profesor Francesco Cappuccio.

  Lelaki berusia lebih 65 tahun yang kurang tidur nyenyak yang cukup berisiko tinggi mendapat tekanan darah tinggi, menurut kajian terbaru Fakulti Perubatan Harvard. Kajian ke atas 784 pesakit, yang disiarkan dalam jurnal Hypertension, mendapati mereka yang kurang mendapat tidur nyenyak berisiko 83 peratus mendapat penyakit itu berbanding yang tidur nyenyak yang panjang.

  Tekanan darah tinggi meningkatkan risiko serangan jantung, angin ahmar dan masalah kesihatan lain.

  Kurang tidur menyebabkan tekanan pada tubuh, memaksa jantung berdegup lebih pantas, kata pakar. Namun tidur yang terlalu panjang, lebih sembilan jam, mungkin juga menjadi petanda kepada penyakit termasuk kardiovaskular.

  Satu kajian ke atas 472 pesakit obes, yang disiarkan dalam International Journal of Obesity, membabitkan peserta memakan 500 kurang kalori setiap hari, disertai senaman kebanyakan hari. Mereka yang tidur terlalu pendek atau terlalu lama kurang kehilangan berat badan dalam tempoh enam bulan.

  Do you like this story?

      
      

  7 comments

  October 11, 2011 at 7:22 AM

  sy memang selalu tak cukup tido..2 hari cuma tido 8jam

  October 11, 2011 at 6:03 PM

  bahaya juga tu ye..kurang salah lebihpun salah,kena manten selalu agar seimbang..

  October 12, 2011 at 2:39 AM

  @tnZackJ
  ok dah tuh....

  October 12, 2011 at 2:40 AM

  @yusuflaili
  entah la,belum pernah dengar lagi orang mati sebab x cukup tidur..haha

  October 12, 2011 at 10:41 PM

  copy paste ea?? atau re-type?? pnjang betul..hehehe...
  btw....yien sgt cukup tdo... *tu pon kalau waktu cuti la...hahaha...
  kalau weekday, yien juz tdo 2 ke 3 jam je...
  and end up dgn muke zombie..dushhh :p

  October 13, 2011 at 5:43 AM

  @Ayien Ocaca
  copy and paste,dah mintak share,dia bagi,kita amik je la,hahaha......

  October 14, 2011 at 8:28 AM

  lagi info tentang kurang tidur di SIHAT SELALU - Kanser Angkara Kurang Tidur

  Post a Comment

  Free Auto Malaysia Backlinks My Ping in TotalPing.com