Monday, March 18, 2013

0

9 Fungsi lain Yang Ada Pada Google

 • Monday, March 18, 2013
 • Rahman Hatim
 • Share

 • Kebanyakan orang biasanya menggunakan Google hanya untuk mencari tahu apa yang mereka inginkan. Namun, sebenarnya terdapat sembilan rahsia yang boleh dijumpai pada mesin pencari ini. Apa saja?
  Memang benar, terdapat beberapa trik pencarian baru yang boleh dilakukan pada mesin pencari itu. Misalnya, ‘do a barrel roll’ di mana jika ditaip di bar pencarian Google, akan terjadi putaran 360 darjah pada antaramuka pencarian itu.


  Tak hanya itu, logo ikon Google juga selalu dikemaskini selama lebih dari seribu kali untuk merayakan bercuti, ulang tahun dan peristiwa bersejarah. Beberapa orang menyebut hal ini Google Doodle.Google Doodle mempunyai ciri-ciri video animasi, seperti peringatan hari lahir pentolan Queen Freddie Mercury. Sementara itu, selebihnya menawarkan kejutan interaktif yang mengesankan sepertu animasi Muppet yang boleh dimainkan di ulang tahun Jim Henson.Selain itu, masih ada hal-hal menarik lain pada produk Google lain seperti Google Maps, Google Earth, YouTube dan Gmail. Namun, tak semua perkara pelik sengaja ada pada produk Google .


  Untuk melihat semua perkara aneh yang boleh dijumpai di Google, berikut ringkasan hal-hal aneh terhebat yang boleh didapati di dalam Google Search.

  Do A Barrel Roll
  Ingin merasakan seperti apa rasanya terbang dengan jet pejuang sambil mencari sesuatu di internet? Taip 'do a barrel roll' pada bar carian Google dan saksikan seluruh laman akan berputar

  What Is The Loneliest Number?
  Jangan takut bertanya soalan sukar pada Google. Taip query 'What is the loneliest number' dan Google akan menjawab '1 '. Kalkulator akan memberi jawapan sama apabila anda menaip query 'the answer to life, the universe, and everything' dan 'the number of horns on a unicorn'.

  Askew
  Saat menaip query ini, Google akan mejadi sedikit mabuk.

  Google Gravity
  Lelah dengan Google yang tak mempunyai berat? Masuk google.com  'Google gravity' dan klik 'ï'm feeling lucky'. Saat bar carian, butang dan logo jatuh ke bawah laman, anda boleh membaling-lemparkannya di sekitar laman cukup dengan mengklik, drag dan melepaskannya.

  Recursion
  Anda tahu apabila masuk bilik mandi dengan banyak cermin dan apabila berbalik, melihat pantulan diri seolah tak terbatas? Ini disebut recursion. Menurut Merriam-Webster, kata ini berarti 'prosedur yang boleh diulang-ulang'. Pada Google, apabila anda mencari kata ini, anda akan dibawa kembali dan kembali ke laman baru di mana hal ini seolah tak ada hentinya.

  Where Is Chuck Norris?
  Google akan memberi anda laman kosong apabila anda menekan "ï'm Feeling Lucky" untuk mencari query tersebut. Pengguna akan diarahkan pada laman www.NoChuckNorris.com yang memaparkan teks dengan tulisan 'Google tak akan mencarikan Chuck Norris kerana Google tahu anda tak mencari Chuck Norris, ia yang mencari anda'. Laman ini juga memberi pengguna pilihan untuk mencari 'laman dari janggut Chuck'.

  Once In A Blue Moon
  Google Calculator juga mengembalikan soalan sulit anda. Taip query 'baker's dozen' dan kalkulator Google akan mengembalikannya dengan '13'. Mencari 'once in a blue moon' akan memberi anda sejumlah angka komik kecil.

  Google dan Pig Latin
  Anda boleh mengubahsuai carian Google untuk memaparkan teks dalam beberapa bahasa, seperti Perancis, Jerman, dan Jepun serta Latin.bukak.google.com,dan taip google and pig latin dan klik i'm feeling lucky

  Bermain 'Snake' di video YouTube
  Jika anda sedang menonton video di YouTube, tekan atas + kiri secara terus menerus untuk menikmati game 'snake' di video. Trik ini tak bekerja untuk video yang mempunyai anotasi atau iklan.


  Do you like this story?

      
      

  Post a Comment

  Free Auto Malaysia Backlinks My Ping in TotalPing.com