Wednesday, October 26, 2011

1

Cano Cristales: Sungai Lima Warna

 • Wednesday, October 26, 2011
 • Rahman Hatim
 • Share

 • Cristales Cano sungai Colombia yang terletak di Sierra de la Macarena. Dalam banyak-banyak tahun, Cano Cristales adalah sungai yang berbeza daripada mana-mana sungai yang lain. Walaubagaimanapun, bagi tempoh masa yang singkat setiap tahun akan berlaku transformasi yang menakjubkan ia menghasilkan letupan warna bunga dalam sungai yang amat cantik sekali .

  Dalam jangka masa pendek antara musim lembab(basah) dan kering, paras air turun,cukup untuk matahari memanaskan lumut dan alga di bahagian bawah sungai, dan kehangatan ini membawa kepada pertumbuhan letupan bunga. Suatu spesies loji yang unik,garisan lantai sungai yang dipanggil Macarenia clavigera akan bertukar merah . Ia diimbangi oleh splotches pasir kuning dan hijau, air biru, dan di antara seribu warna. Ini hanya berlaku untuk tempoh yang singkat, beberapa minggu dari bulan September hingga November.
  Cano Cristales dipanggil sungai lima warna(the river of five colors) ataupun sungai yang paling cantik di dunia.Cano Cristales terletak di kawasan yang jauh . Laman ini telah ditutup untuk pelancong selama beberapa tahun kerana aktiviti pengganas di rantau ini dan dengan kebimbangan mengenai kesan alam sekitarnya. Ia telah dibuka semula kepada pengunjung pada tahun 2009, dan pada hari ini terdapat beberapa Agensi Pelancong Colombia yang akan terbangkan pelancong secara langsung ke La Macarena. Dari situ, ia mempunyai perjalanan yang pendek untuk sampai ke "Serrania de la Macarena," Taman Negara di mana Cano Cristales terletak.  Do you like this story?

      
      

  1 comment

  October 26, 2011 at 5:52 PM

  cantiknyaaaaaaa! nak dating kat sini lahh~

  Post a Comment

  Free Auto Malaysia Backlinks My Ping in TotalPing.com