Monday, September 26, 2011

3

Spesies-spesies Semut yang jarang ditemui di Dunia

 • Monday, September 26, 2011
 • Rahman Hatim
 • Share
 • Anda Ingin tahu spesis Semut apakah yg  jarang ditemui di dunia? Seperti yang kita tahu semut tergolong dalm kelas serangga, ada begitu banyak spesies semut di dunia ini kira-kira 12,000 spesies kini dikenali (dengan anggaran atas kira-kira 22,000) Anda boleh menyemak spesies semut di antbase.org. Didalam laman web ini anda boleh menyemak spesies semut di setiap negara di dunia.

  Di bawah ini anda akan tahu spesies semut yang jarang ditemui di Dunia. adakah anda prnah bertemu setiap spesies semut sebelum ini? Mari kita mulakan senarai spesis semut yang jarang ditemui di dunia.

  1. Honeypot Myrmecocystus Ants
  Semut Honeypot Myrmecocystus  tinggal di iklim yang kering, Mereka harus menyimpan makanan untuk terus hidup lebih lama. Di kawasan gurun di Amerika Utara,Semut Myrmecocystus honeypot menggunakan badan-badan mereka sebagai bantuan untuk hidup.Sarang mereka trdapat dalam pelbagai persekitaran gersang atau separa-gersang. Sesetengah spesies ini hidup di padang pasir yang sangat panas, dan ada yang lain tinggal di habitat peralihan.

  2. Harpegnathos saltator Ants
  Harpegnathos saltator, kadang-kadang ia dipanggil semut melompat Jerdon, Harpegnathos saltator adalah satu spesies semut yang terdapat di India. Mereka mempunyai muncung yg panjang dan mempunyai keupayaan untuk melompat beberapa inci. Mereka bermata besar dan pemangsa aktif yang memburu terutamanya di waktu pagi.

  3. Podomyrma Ants
    
  4. Malagasi Ants
  Antara keunikan keluarga semut adalah semut  Malagasi atau dikenali sebagai spesies Mystrium, yang merupakan pemangsa yg menghuni dibawah daun-daun yg gugur di hutan hujan.

   5. Cecropia Ants
  Satu lagi nama untuk semut ini Azteca alfaroi, mereka menjaga pokok mereka daridap ancaman penceroboh. Semut ini mempunyai hasil kerja saling bantu-mmbantu, mereka mengepung dan melumpuhkan lawan mereka dengan menyematkan lawan sehingga pengsan....

  6. Thaumatomyrmex Ants
  Thaumatomyrmex adalah semut yang jarang ditemui dalam hutan Neotropical, mereka adalah satu pakar pemangsa  millipedes dalam Polyxenida. Salah satu yang jarang ditemui di dunia serangga Thaumatomyrmex.aq pun xfham apa itu millipedes dalam Polyxenida.korang cari la sndiri...

  7. Amblyopone trigonignatha
  Spesies semut ini  juga dikenali sebagai yang semut jarang ditemui di Amerika Utara, Spesies ini adalah benar-benar berbeza dengan spesis genus yang sama yang lain, Spesies ini  aktif hanya semasa di bulan sejuk, ia yang masih satu misteri mengapa ini semut hanya aktif pada bulan sejuk .aq pun masih trmenung-menung mengapa ia aktif hnya pada bulan sejuk??
  Do you like this story?

      
      

  3 comments

  September 29, 2011 at 4:19 AM

  milipedes tuh mungkin jenis pemangsa kepada milipede kut (ulat gonggok)

  September 29, 2011 at 5:49 AM

  hebaT SEMUT

  October 1, 2011 at 9:45 PM

  @hcvvorld of Travels and Photography
  Ooo,
  ulat gonggok...

  Post a Comment

  Free Auto Malaysia Backlinks My Ping in TotalPing.com