Friday, April 5, 2013

1

Ini Bukti Cinta CR7 kepada Islam

 • Friday, April 5, 2013
 • Rahman Hatim
 • Share • Bukti Cinta Ronaldo kepada Islam |

  Cristiano Ronaldo Kagumi Al-Quran, Hafal Al-Fatihah & Senang Berwudhu,Cristiano Ronaldo Sumbang Kasut Emas 1.5 Juta Euro, Untuk Anak Palestin.


  CRISTIANO Ronaldo lahir di Madeira, Portugal, anak dari Maria Dolores dos Santos Aveiro dan José Dinis Aveiro. Dia mempunyai  abang bernama Hugo, dan dua kakak perempuan, Elma dan Liliana CATIA.

  Pemain terbaik Real Madrid dan team Portugal ini selalu membela kepentingan Islam, meski ia beragama Katolik yang taat. Khabar angin di media Sepanyol dan Portugal yang memberitakan jika CR7 akan menjadi seorang Muallaf.

  Namun, hingga berita ini diturunkan, Ronaldo belum menyatakan, mengucapkan 2 kalimat Syahadah sebagai bukti ia telah masuk Islam, meski segala perbuatannya selalu menyokong Islam.

  Berikut bukti dan fakta tentang CR7 tentang cintanya kepada Islam:

  1. Cristiano Ronaldo bersimpati dengan Palestin, hal ini dibuktikannya dengan melelong kasut emasnya untuk disumbangkan kepada anak-anak Palestin.

  Cristiano Ronaldo, bintang 'Seleccao' yang dilabelkan media barat memiliki sifat sombong tersebut ternyata mempunyai hati mulia. Bekas penggawa Manchester United (MU) itu dengan penuh keikhlasan memberikan kasut emas yang diraihnya musim 2011 kepada lembaga amal kelabnya. Hal itu dilakukan pemain berjuluk CR7 itu untuk membantu anak-anak Palestin.

  Laman Qodsna pada akhir tahun lalu mengkhabarkan, lembaga amal Real Madrid melelong kasut emas milik Ronaldo itu hingga 1.4 juta Euro (atau Rp16, 77 Bilion). Wang hasil lelongan itu disumbangkan untuk membina beberapa sekolah yang hancur di Gaza.

  2. Pada perlawanan Pra Piala Dunia, antara Portugal vs 'Zionis' Israel, selepas perlawanan yang berakhir dengan skor imbang 3-3, CR7 menolak bertukar jersey dengan pemain Israel, meski sudah banyak yang mengajaknya.

  3. Tidak mahu menyebut negara Israel. Menurut laporan Shabestan, wartawan televisyen Aljazeera sempat bertanya kepada Ronaldo, anda saat ini berada di tanah Israel atau Palestin? Bintang dunia asal Portugal ini menjawab, "Saya berada di bumi Palestin."

  Padahal diketahui, Portugal bertanding melawan Israel, di kandang Israel, pada Jumaat (22/03) di perlawanan kelayakan Piala Dunia Kumpulan F.

  4. Ronaldo kembali menyumbangkan wang bernilai 100 ribu Euro (atau Rp1, 39 Miliar) kepada korban perang Afghanistan pada Rabu (13/2). Seperti dikutip Reuters, Ronaldo menyumbangkan wang sebanyak itu dengan mengatasnamakan UEFA dan diserahkan melalui International Commitee of the Red Cross (ICRC).

  Wang itu nantinya akan digunakan untuk membantu memulihkan warga Afghanistan yang kehilangan tubuh, kerana terkena letupan ranjau darat di negeri yang kerap terjadi peperangan tersebut. Aksi keprihatinan ini merupakan kali kedua bagi pemain yang dipanggil CR7.

  5. Tertulis Lafaz Allah di Kepalanya Cristiano Ronaldo tanda ia masuk Islam. Kejadian menarik ini bermula dari siku David Navarro yang mengenai dahi Cristiano Ronaldo. Kejadian itu berlaku pada minit ketiga hingga menyebabkan CR7 perlu mendapat rawatan yang cukup serius kerana dahinya mengeluarkan darah yang cukup banyak. Pasukan perubatan Real Madrid yang melihat kejadian tersebut tentunya tak tinggal diam.

  Untuk memberikan rawatan demi menghentikan darah pemain berdarah Portugal tersebut, pasukan perubatan pun membawa Ronaldo ke pinggir lapangan. Yang menarik, kamera televisyen Aljazeera yang menyiarkan pertandingan itu mengetengahkan gaya model rambut Ronaldo ketika tengah menjalani rawatan di pinggir lapangan. Dan entah sengaja atau tidak, kamera televisyen seketika langsung menonjolkan potongan rambut Pemain Terbaik Dunia itu di mana dijumpai tulisan berlafazkan Allah SWT.

  6. Sokong Palestin, Cristiano Ronaldo Dikecam Israel. Berbeza dengan Barcelona yang memiliki kedekatan dengan Israel, Real Madrid malah memilih menghampiri dengan Palestin. Tidak hanya ditunjukkan dasar kelab, sikap pemain Los Blancos juga demikian.

  7. Aksi Ronaldo sebagai bentuk kemanusiaan. Ia menunjukkan kepedulian dan solidaritinya terhadap krisis Palestin dan warga Jalur Gaza. Ronaldo dikhabarkan pernah langsung berkunjung ke tanah pendudukan Palestin pada 2007 dan 2005.

  Disana dia disambut suka cita oleh warga Palestin dan mendapat pengawalan ketat. Namun, Ronaldo dikecam media yang pemiliknya, MU menyokong dasar kerajaan 'Zionis'. Seperti diketahui, saat itu CR7 masih berseragam Manchester United.


  Do you like this story?

      
      

  1 comment

  Post a Comment