Wednesday, November 7, 2012

2

Nabi Sulaiman a.s. dan Seekor Semut

 • Wednesday, November 7, 2012
 • Rahman Hatim
 • Share

 • Kerajaan Nabi Sulaiman a.s. dikala itu sedang mengalami musim kering yang begitu panjang. Lama sudah hujan tidak turun membasahi bumi. Kekeringan melanda di mana-mana. Baginda Sulaiman a.s. mulai didatangi oleh ummatnya untuk dimintai pertolongan dan memintanya memohon kepada Allah SWT agar menurunkan hujan untuk membasahi kebun dan sungai mereka. Baginda Sulaiman a.s. kemudian memerintahkan satu rombongan besar pengikutnya yang terdiri dari bangsa jin dan manusia berkumpul di lapangan untuk berdoa memohon kepada Allah SWT agar musim kering segera berakhir dan hujan segera turun.

  Sesampainya mereka di lapangan Baginda Sulaiman a.s. melihat seekor semut kecil berada di atas sebuah batu. Semut itu berbaring kepanasan dan kehausan. Baginda Sulaiman a.s. kemudian mendengar semut mulai berdoa memohon kepada Allah SWT menunaikan segala hajat seluruh makhluk-Nya. “Ya Allah pemilik segala khazanah, aku berhajat sepenuhnya kepada-Mu, Aku berhajat akan air-Mu, tanpa air-Mu ya Allah aku akan kehausan dan kami semua kekeringan. Ya Allah aku berhajat sepenuhnya pada-Mu akan air-Mu, kabulkanlah permohonanku”, doa semut kepada Allah SWT. Mendengar doa semut maka Baginda Sulaiman a.s.kemudian segera memerintahkan rombongannya untuk kembali pulang ke kerajaan sambil berkata pada mereka, “Kita segera pulang, sebentar lagi Allah SWT akan menurunkan hujan-Nya kepada kamu. Allah SWT telah mengabulkan permohonan seekor semut”. Kemudian Baginda Sulaiman dan rombongannya pulang kembali ke kerajaan.

  Suatu hari Baginda Sulaiman a.s. sedang berjalan-jalan. Ia melihat seekor semut sedang berjalan sambil mengangkat sebutir buah kurma. Baginda Sulaiman a.s terus mengamatinya, kemudian beliau memanggil semut itu dan bertanyanya: “Hai semut kecil untuk apa kurma yang kau bawa itu?”. Semut menjawab, “Ini adalah kurma yang Allah SWT berikan kepada ku sebagai makananku selama satu tahun”. Baginda Sulaiman a.s. kemudian mengambil sebuah botol lalu ia berkata kepada semut itu, “Wahai semut kemarilah engkau, masuklah ke dalam botol ini aku telah membagi dua kurma ini dan akan aku berikan separuhnya padamu sebagai makananmu selama satu tahun. Tahun depan aku akan datang lagi untuk melihat keadaanmu”. Si semut taat pada perintah Nabi Sulaiman a.s.. Setahun telah berlalu. Baginda Sulaiman a.s. datang melihat keadaan si semut. Ia melihat kurma yang diberikan kepada si semut itu tidak banyak berkurang. Baginda Sulaiman a.s. bertanya kepada si semut, “Hai semut mengapa engkau tidak menghabiskan kurmamu” “Wahai Nabiyullah, aku selama ini hanya menghisap airnya dan aku banyak berpuasa. Selama ini Allah SWT yang memberikan kepadaku sebutir kurma setiap tahunnya, akan tetapi kali ini engkau memberiku separuh buah kurma. Aku takut tahun depan engkau tidak memberiku kurma lagi kerana engkau bukan Allah Pemberi Rezeki (Ar-Rozak)”, jawab semut itu.

  Cuba sekarang sejenak kita melihat pemimpim kita saat ini. Apakah ia memperhatikan dan memelihara urusan rakyatnya secara adil dan rata?

  Dalam sudut pandang Islam, —dengan khalifah/imam sebagai ketua pemerintahannya— adalah institusi pengurus, pelayan, dan pelindung rakyat. Itulah yang dinaskan oleh Hadis Nabi Saw, melalui sabdanya:

  الإمام راع، وهو مسؤول عن رعيته”

  Manusia adalah pengurus; dia bertanggung jawab atas rakyat yang diurusnya. [HR. Muslim].
  Nabi Saw juga bersabda:
  Sesungguhnya imam (pemerintah) adalah pelindung (bagi rakyatnya). [HR. Muslim].
  Ketetapan Islam yang dinaskan oleh Nabi Saw ini sangat dihayati benar oleh para pemerintah (khalifah/imam) kaum Muslim pada masa lalu. Amirul Mukminin Umar bin al-Khaththab r.a., misalnya, kerana demikian bimbang terhadap beban amanah kepemimpinan yang ada dipikulnya, beliau sampai pernah berucap, “Seandainya ada seekor kambing yang terjatuh dalam lubang (kerana jalan yang rosak), aku sangat khawatir hal itu akan dipertanyakan oleh Allah SWT pada Hari Kiamat kelak.” Subhânallâh!
  Bagaimana dengan para pemimpim sekarang? Jangankan terhadap binatang, bahkan terhadap manusia (rakyat) pun, yang lebih mulia daripada binatang, para penguasa saat ini bukan saja sanggup membiarkan mereka ‘masuk’ ke dalam penderitaan hidup seharian, tetapi bahkan semakin membuat penderitaan mereka bertambah. Masyâ Allâh!  Do you like this story?

      
      

  2 comments

  November 8, 2012 at 12:53 AM

  Bagus mbak saya share difacebook ya

  Kereta Mini Kereta Mini Mainan

  November 9, 2012 at 3:18 AM

  @anugrah jaya
  silakan...

  Post a Comment

  Free Auto Malaysia Backlinks My Ping in TotalPing.com