Wednesday, January 30, 2013

0

PESAN NABI MUHAMMAD S.A.W. UNTUK SEORANG IBU

  • Wednesday, January 30, 2013
  • Rahman Hatim



  • PESAN NABI MUHAMMAD S.A.W. UNTUK SEORANG IBU

    1. “Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan”

    2. “Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah”

    3. “Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya”

    4. “Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan”

    5. “Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah”

    Syukur diberi peluang dan kesempatan menjadi seorang ibu kepada seseorang



    Friday, January 25, 2013

    0

    Tuan Guru Syeikh Abd Qadir Bin Md Yussof Al-Madani Meninggal Dunia

  • Friday, January 25, 2013
  • Rahman Hatim

  • Innalillahi wa inna ilaihi rajiun, hari ini kita telah kehilangan seorang lagi permata perjuangan dakwah rasulullah s.a.w, iaitu Tuan Guru Syeikh Abd Qadir Bin Md Yussof Al-Madani ( Tuan Guru Haji Musa Tumpat ), ulama agung Kelantan yang telah kembali menemui Allah jam 3 pagi tadi. 

    Semoga ruh beliau dirahmati Allah dan ditempatkan bersama para mujahidin agama Allah dan semoga perjuangannya diteruskan oleh kita semua. AL-FATIHAH.

    Bagi yang tidak mengenali susuk tubuh agung ini, baca:


    Ketika faqir meminta nasihat daripadanya, beliau berkata : "Apalah yang Tok Ayah boleh nasihatkan.. Tok Ayah sendiri masih perlukan nasihat daripada orang 'alim yang lain.."

    Namun sebagai insan yang dahagakan nasihat daripada Tuan guru, faqir memujuknya dengan lembut, faqir katakan : "Muqaddimah Tok Ayah tu membuatkan kami bertambah haus.. Tambahkanlah lagi nasihat buat kami.. Semoga menjadi bekal yang bermanfaat buat kami.. " 

    Tuan guru tersenyum. Wajahnya bertambah seri lagi dengan senyumannya. Akhlaknya lebih berseri daripada seri wajahnya itu. Beliau meneruskan kata-katanya : "Tok Ayah takut nak bercakap banyak.. takut nanti banyak yang salah.. sekalipun Tok Ayah bercakap quran dan hadis, Tok Ayah bimbang tersalah tafsir.." 

    Allahu Rabbi.. Demikianlah perkataan seorang alim yang tawadhu'. Yang selalu memakai pakaian khauf terhadap Rabbnya. Sungguh bererti nasihatnya. Sungguh mendalam pengajarannya. Di saat itu faqir terus teringat sebuah athar : 

    من كثر كلامه كثر سقطه ، ومن كثر سقطه كثرت ذنوبه ، ومن كثرت ذنوبه كانت النار أولى به 
    "Barangsiapa banyak cakapnya, banyaklah salahnya. Barangsiapa banyak salahnya, banyaklah dosanya. Barangsiapa banyak dosanya, maka neraka itu terlebih aula baginya."

    Sambungan Disini


    Sunday, January 20, 2013

    1

    Islamic Software ATHAN PRO 4.2

  • Sunday, January 20, 2013
  • Rahman Hatim
  • ( ATHAN PRO 4.2 ) FULL VERSION



    Athan (Azan) 4.2 membolehkan anda untuk mendengar Athan (Azan) secara automatik pada masa yang tepat lima kali sehari pada setiap waktu solat. Waktu solat yang paling tepat, arah kiblat,Kalendar Islam Hijri, dan suara azan yang merdu (Azan, Adhan). Lebih daripada 10 Juta Athan di Download diseluruh dunia.

    Klik pada gambar download dibawah
    tekan CTRL dan KLIK






    Kredit:sssl.rc.my


    Saturday, January 19, 2013

    0

    Tahukah Anda ? BETAPA LUASNYA NERAKA ITU

  • Saturday, January 19, 2013
  • Rahman Hatim



  • Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata:
    Jibril datang kepada Nabi SAW pada waktu yang ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh Nabi SAW: 'Mengapa aku melihat kau berubah muka?'

    Jawabnya: 'Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahwa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar, dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya.'

    Lalu Nabi SAW bersabda: 'Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat Jahannam itu.'

    Jawabnya: 'Ya... Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya.

    Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum niscaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya karena panasnya.

    Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi, niscaya akan mati penduduk bumi karena panas dan basinya.

    Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yang disebut dalam Al-Qur'an itu diletakkan di atas bukit, niscaya akan cair sampai ke bawah bumi yang ke tujuh.

    Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa, niscaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur karena sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi dan minumannya air panas campur nanah dan pakaiannya potongan-potongan api.

    Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan.'

    Nabi SAW bertanya: 'Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?'

    Jawabnya: 'Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda.' (artinya: yaitu yang lebih bawah lebih panas)

    Tanya Rasulullah SAW: 'Siapakah penduduk masing-masing pintu?'

    Jawab Jibril:
    'Pintu yang terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yang kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat Nabi Isa AS. serta keluarga Fir'aun namanya Al-Hawiyah.

    Pintu kedua tempat orang-orang Musyrikin bernama Jahim,

    Pintu ketiga tempat orang Shobi'in bernama Saqar.

    Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha,

    Pintu kelima orang Yahudi bernama Huthomah.

    Pintu ke enam tempat orang Nasara bernama Sa'eir.'

    Kemudian Jibril diam sejenak... Segan pada Rasulullah SAW, sehingga ditanya: 'Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?'

    Jawabnya: 'Di dalamnya orang-orang yang berdosa besar dari ummatmu yang sampai mati belum sempat bertaubat.'

    Maka Nabi SAW jatuh pingsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibril meletakkan kepala Nabi SAW di pangkuannya sehingga sadar kembali dan sesudah sadar Nabi SAW bersabda: 'Ya Jibril, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk ke dalam neraka?'

    Jawabnya: 'Ya, yaitu orang yang berdosa besar dari ummatmu.'

    Kemudian Nabi SAW menangis, Jibrail juga menangis, kemudian Nabi SAW masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar, kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah (dipetik dari kitab 'Peringatan Bagi Yang Lalai').

    Dari Hadits Qudsi:
    Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkan kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari-Ku.

    Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:

    1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat
    2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah
    3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung
    4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah
    5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik
    6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak
    7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum
    8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular
    9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandungi lautan racun yang hitam pekat.
    10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai
    11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat

    Mudah-mudahan, hal ini dapat menimbulkan keinsyafan kepada kita semua... Wallahu a'lam.

    Al-Qur'an Surat Al-Baqarah Ayat 159 :

    "Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami terangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk.


    Kredit: Tahukah anda

    Monday, January 14, 2013

    0

    Pembaca Berita Sebak & Menangis Lapor Berita Kekejaman di Syria

  • Monday, January 14, 2013
  • Rahman Hatim


  • Pembaca berita televisyen ini tidak dapat menahan kesedihan apabila membacakan berita berkenaan seorang anak kecil, Muhammad Dhiya’ yang ditembak oleh Rejim Bashar.

    Ayah Muhammad Dhiya’ menjerit-jerit supaya Rejim Bashar berhenti daripada menembak untuk menyelamatkan anaknya, namun permintaannya itu tidak dipedulikan hingga anaknya terbunuh dengan kejam.

    Sama-samalah kita doakan semoga umat Islam di Syria diselamatkan dari kezaliman pemimpin dan pemerintahan yang zalim.


    Inilah kekejaman puak syiah yang sentiasa memusuhi ahli sunnah.perlu diingat syiah dan yahudi serta syaitan amerika adalah musuh umat Islam yang sebenar.


    Friday, January 11, 2013

    5

    LIVE STREAMING HIMPUNAN KEBANGKITAN RAKYAT

  • Friday, January 11, 2013
  • Rahman Hatim
  • LIVE STREAMING HIMPUNAN KEBANGKITAN RAKYAT 
    KL112

    JIKA STREAMING DIBAWAH TIDAK MEMPERLIHATKAN PERHIMPUNAN,
    SILA BUKA SINI-MOBTV


                                                                                   




    Permandangan Stadium Merdeka... HKR112


    Thursday, January 10, 2013

    0

    Isteri Solehah

  • Thursday, January 10, 2013
  • Rahman Hatim

  • Seorang isteri menangis2 nak mandikan jenazah suami dia.. bapak mertua dgn polis forensik x bagi.. sambil menangis isteri berkata ini janji kami suami isteri.. jika abang mati dulu kamu (isteri) mandikanlah jenazah abang, Andai kamu (isteri) mati dulu dari abang, abang akan mandikan jenazah kamu..

    dari luar bilik mayat hospital seorang ustaz masuk tanye ape hal then ustaz tu kate x pe kalau isteri nak mandikan jenazah suami.. ustaz tadi bersama beberapa org lagi temankan si isteri mandikan jenazah suaminya..
    dengan tenang isteri membasuh muka suaminya sambil berdoa, "Inilah wajah suami yang ku sayang tetapi Allah lebih sayangkan abang.. Moga Allah ampunkan dosa abang dan satukan kite di akhirat nanti.."
    membasuh tangan jenazah suami sambil berkata "Tangan inilah yang mencari rezeki yang halal untuk kami, masuk ke mulut kami. moga Allah beri pahala untuk mu suami ku.."
    membasuh tubuh jenazah suami smbil berkata "tubuh inilah yg memberi pelukan kasih syg pd ku dan ank2,moga Allah beri pahala berganda untukmu wahai suamiku"
    membasuh kaki jenazah suami smbil berkata "dgn kaki ini abang kluar mencari rezki utk kami, berjalan dan berdiri sepanjang hari semata2 untuk mencari sesuap nasi,terima kasih abang...moga Allah beri kau kenikmatan hidup d akhirat dan pahala yg berlipat kali gandanya"

    selesai memandikan jenazah suaminya, si isteri mengucup sayu suaminya dan berkata "trima ksih abang krana aku bahagia sepanjang mnjadi isterimu dan terlalu bahagia dan trima kasih krna meninggalkan aku bersama permata hatimu yg persis dirimu dan aku sbg seorang istri redha akn pemergianmu krna ksih syg Allah pd mu."

    Betapa sucinya hati seorang isteri pada suaminya.


    Friday, January 4, 2013

    0

    Kerana dia seorang Ayah

  • Friday, January 4, 2013
  • Rahman Hatim

  • Ada seorang bapa datang ke kedai, melihat-lihat seperti pelanggan lain. Aku menerjahnya, "Pakcik, laptop..." - dia tersenyum dan masih melihat-lihat laptop yang ada di kedai. Aku menyambung lagi, "Nak beli untuk anak ke?", "Ya, nak beli untuk anak - dia nak sambung belajar - laptop yang mana yang ok?". Aku mempromosi barang seperti biasa - aku biasanya mengsyorkan yang paling murah. "Kalau nak yang bagus mahal pakcik - tapi kalau setakat nak buat belajar yang nie lah, Samsung - seribu seratus lebih je...". Dalam aku bercakap dengan dia, dia banyak diam dan seperti berfikir. Sedikit lama dia terdiam, dia membuka mulut "Nanti saya datang balik ya, duit tak berapa nak ada lagi ni..." - pergi dengan suatu perasaan yang lain.

    Aku dengan rutinku berkerja setiap hujung minggu sahaja, kebetulan - aku duduk di kaunter menunggu pelanggan - dia datang semula ke kedai, tapi dengan anaknya - perempuan. "Yang mana ya yang haritu, ada lagi tak?", "Yang nie Samsung haritu, tapi yang nie stok baru - harga sama je", aku menyambut soalan nya. Dia bertanya kepada anaknya, "Yang nie ok ke dik?" - "Ermmm, ok ke nie murah je - karang rosak karang susah..." jawabnya dengan muka yang kurang puas hati - anaknya seperti menginginkan yang lain yang lebih mahal. "Yang acer nie x boleh ke ayah?", ayahnya terdiam seketika dan menyambut dengan negosiasi, "Yang acer nie berapa boleh murah lagi?" - "Yang tu tak dapat dah pakcik,... Dah harga kos dah tu..." aku dengan rasa geram namun masih dalam nada yang baik menyambung lagi, "Dik, nak laptop untuk belajar kan... Rasanya kalau untuk belajar - yang nie lebih dari cukup - rosak tak payah pikir sangat - warenti setahun.". Aku mengeluarkan kata-kata tersebut atas dasar aku seperti mengerti kerut wajah bapanya.

    "Oklah, yang ini." jawab anaknya. Sedang aku menulis resit dan membungkus laptop dari meja 'display' - aku terpandang bapanya yang mengira duit untuk membayar - aku nampak dompetnya kosong - habis semua duit digunakan untuk membayar laptop. Dia menyerahkan duit kepadaku dan aku mengiranya semula - dia melihat tanganku yang mengira. Habis aku mengira - wang aku masukkan dalam cash drawer, "Cukup duit tadi dik?" - "Cukup, Terima Kasih ya...". Dia dan anaknya meninggalkan kedai. Aku hanya menahan airmata mengira duit yang diberikan - RM1, RM5, RM10 dan hanya sekeping RM50. Aku membayangkan dari mana si ayah mencari duit untuk membeli sebuah laptop untuk anaknya - penuh harapan.

    Aku geram kepada anaknya - seperti dia tidak tahu ayahnya bagaimana - hanya tahu minta. Aku tahu ayahnya tiada duit, dia dah sebut awal-awal pada aku, aku nampak airmukanya, aku perhati sekeping-sekeping duit yang diserahkan. Aku tahu dia tiada duit pulang ke rumah dan perlu 'mengais' untuk hari esoknya.

    Ya Allah, ampunilah segala dosaku, dan (dosa) kedua ibubapaku, dan rahmatilah keduanya sepertimana mereka mendidikku pada waktu kecil. Amin...

    SUMBER
    0

    Habiskan Kesedihan dan Airmata di Dunia

  • Rahman Hatim

  • Engkau memiliki air mata yang terbatas. Jika air matamu tidak tumpah didunia, maka ia akan tumpah di akhirat. Engkau memiliki gudang kesedihan. Jika engkau habiskan di dunia, maka kesedihan akan terhapus dalam ingatanmu di akhirat. Dan engkau akan bersama orang orang yang tidak sedih dalam menghadapi goncangan yang dahsyat. Oleh kerana itu, bayarlah harga seluruhnya pada hari ini, kerana di sana tidak ada lagi kesempatan tawar menawar.




    Habiskan semua air mata dan kesedihan di dunia dengan bekal Dzikrullah…

    Bagimana cara berdzikir,  Ibnu Qayyim berkata, “Pada suatu hari aku berkata kepada Ibnu Taimiyah,” Ada seorang alim yang bertanya, mana yang lebih bermanfaat bagi seorang hamba, tasbih (Subhanallah) atau Istighfar? Ibnu Taimiyah menjawab , “Jika baju yang sudah bersih, maka kapur barus dan air bunga mawar lebih bermanfaat baginya; jika baju kotor, maka sabun dan air panas lebih bermanfaat baginya.’ Kemudian ia berkata kepadaku, “Namun bagaimana dengan baju baju yang selalu kotor?”

    Abdullah ibnu Umar berkata, “Aku menangis kerana takut kepada Allah lebih aku sukai daripada aku bersedekah seribu dinar.”

    Abul Faraj ibn Jauzi berkata,” Setitis air mata dipipi lebih bermanfaat daripada seribu titis air hujan di bumi.”


    Wednesday, January 2, 2013

    1

    Cara Membuat Full Background Di Blogspot

  • Wednesday, January 2, 2013
  • Rahman Hatim


  • Dulu saya sering tepikir susahnya jika  memasukan sebuah image/gambar untuk dijadikan full background buat blog kerana saya harus merubah ukurannya terlebih terlebih dahulu agar sesuai dengan ukuran template yang digunakan, tapi Alhamdulillah setelah berumpa dengan CSS3 seperti itu tidak saya tidak perlu risau lagi (hehe).Caranya sangat mudah, kita tinggal memasukan kod tambahan dalam akhiran CSS yang berisi url background gambar yang akan ditampilkan. Untuk lebih jelasnya mari kita langsung praktekan saja.

    Login ke akun blogger dan pilih menu Template kemudian pilih Edit HTML, cari tulisan yang ber headline oren seperti dibawah ini dalam template kamu ( gunakan CTR+F untuk memudahkan pencarian)

    remove yang telah ditanda dibawah,


    body {
    color: #000000;
    background:url(http://3.bp.blogspot.com/-kdW3VB8-Atg/UJO6hDdVJcI/AAAAAAAAJL8/5lJjOoSllYw/s1600/body.jpg) ;
    font: 12px/18px Verdana, Helvetica, sans-serif;
    }


    Kode tersebut adalah CSS template kamu , jika sudah dapat kamu harus menghapus sisa kodnya sampai sebelum kurungan tutupnya nantinya akan tersisa seperti ini body{color: #000000;background: font: 12px/18px Verdana, Helvetica, sans-serif}

    copy kode dibawah ini


    url(URL GAMBAR KAMU)no-repeat center center fixed;
            -webkit-background-size: cover;
            -moz-background-size: cover;
            -o-background-size: cover;
            background-size: cover;


    Sisipkan kode yang dicopy tadi ke dalam CSS yang baru saja kamu hapus tadi, tepatnya setelah tanda titik dua, nantinya akan jadi seperti ini



    body{color: #000000;background: url(URL GAMBAR KAMU) no-repeat center center fixed;
            -webkit-background-size: cover;
            -moz-background-size: cover;
            -o-background-size: cover;
            background-size: cover; ; font: 12px/18px Verdana, Helvetica, sans-serif}



    Silakan save. Nah selesai sudah tahapnnya sekarang blog kamu sudah memiliki background full yang sempurna...


    Tuesday, January 1, 2013

    0

    Qasidah Ya Hanana Dengan Lirik Dan Ucapan Tahun Baru 2013

  • Tuesday, January 1, 2013
  • Rahman Hatim
  • ASSALAMUALAIKUM

    Selamat Tahun Baru 2013 untuk semua pengunjung blog ini dan yang selama ini menyokong blog saya,saya ingin ucapkan jutaan terima kasih.

    Tiada kata yang seindah lantunan syair.
    Tiada mutiara yang secantik bidadari.
    Banyak kenangan manis dan pahit di tahun 2012,
    Di tahun 2013 ini buat kenangan yang manis2 semuanya,InsyaAllah
    Semoga berjaya dunia akhirat selalu buat semua.
    Selamat Tahun Baru 2013.


    Malam 2013,nk kongsi lagu nih untuk korang semua,lagu ni pun baru je tahu,sbb kat masjid kat kolej saya pun duk pasang lagu bila nk masuk azan maghrib,kawan sebilik pun duk pasang berulang kali lagu nih,hati ni tertanya lagu apa yang dipasang,akhirnya soalan telah terkeluar dari mulut,lagu apo yang hang pasang tuh? dia jawab, Qasidah-Yahanan,Ooo,baru thu...huhu...lagi2 qasidah yang dinyanyikan oleh gabungan In Team dan adik-adik ASIQS mengalunkan lagu Ya Hanana pada malam resepsi Irma Hasmie memang sedap alunan lagu nih. 

    Liriknya belum saya hafal lgi sebab baru je tahu lagu nih, seronok je dengar alunan qasidah Ya Hanana,dengan alunan yang merdu dan maksud liriknya.

    Untuk Mp3 boleh download Disni,Qasidah-Ya Hanana


    Liriknya








    Free Auto Malaysia Backlinks My Ping in TotalPing.com