Saturday, October 29, 2011

Pin It

14

Telur direbus Air kencing: Makanan Istimewa Cina

  • Saturday, October 29, 2011
  • Rahman Hatim
  • Share
  • Bau yang pelik tetapi biasa diserapkan ke udara di Dongyang City of Provinsi Zhejiang China, sebagai penduduk tempatan bermulanya musim makan "telur dara." Ia adalah bau air kencing, kerana "telur dara" sebenarnya telur yang direbus dalam air kencing kanak-kanak lelaki dara. Perkataan tempatan Tongzi Dan yang diterjemahkan kepada "telur budak".

    Proses untuk membuat Tongzi Dan didih telur di dalam air kencing. Selepas di didih dalam air kencing dibawa untuk mengukus, telur dikeluarkan, cengkerang telur retak dan telur diletakkan kembali ke dalam air kencing untuk menyerap rasa.
    Penduduk Dongyang suka. "Ia begitu lazat  saya makan 10 biji telur sehari," kata seorang wanita yang berpindah ke Dongyang beberapa tahun lalu Walau bagaimanapun, tidak semua orang Dongyang minat telur tersebut. Seorang penduduk tempatan, berkata dia tidak pernah merasai "telur dara." "Saya tidak boleh tahan bau yang amat menyeksakan."

    Air kencing dikumpul dari sekolah rendah tempatan. Baldi plastik diletakkan di luar bilik darjah mereka dan kanak-kanak lelaki diarah untuk kencing ke dalam mereka. Baldi yang kemudiannya dikumpul dan digunakan untuk membuat makanan istimewa. Bagi sebahagian besar, amalan ini diterima di seluruh sekolah rendah di Dongyang dan guru mengingatkan kanak2 tidak menggunakan baldi jika mereka sakit.

    Penduduk tempatan percaya bahawa telur mempunyai nilai perubatan. Air kencing mengandungi sejenis kristal yang boleh "mengurangkan haba dalaman badan manusia" dan menghentikan pendarahan. Tetapi Huang Jian, ketua doktor urologi Jinhua Central Hospital, berkata bahawa tidak terdapat apa-apa yang baik untuk kesihatan manusia yang boleh didapati di dalam air kencing. "Lagipun, ia adalah bahan buangan daripada badan," katanya.


     







    Do you like this story?

        
        

    14 comments

    October 29, 2011 at 5:37 AM

    ewww3 ada2 jak org skang ne..bda najis tu pon nk d mkn ka

    October 29, 2011 at 5:53 AM

    eee. gelinya. najis tu. mcam2 la mknn skng ni. heiii.

    October 29, 2011 at 6:12 AM

    nak termuntah pjaz tengok...apa lagi kalau makan...euwwwww

    October 29, 2011 at 6:12 AM

    rasa nak muntah sekarang jugak :P

    October 29, 2011 at 6:18 AM

    nak muntahhhh...

    October 29, 2011 at 7:03 AM

    Ewww..gelinya..cmner diorg leh mkn tu?

    October 29, 2011 at 7:05 AM

    eeeiiyuwww gelinya haha

    October 29, 2011 at 7:21 AM

    eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee >.<" pengotor

    October 29, 2011 at 7:22 AM

    eww. ada ke org nak makan?

    October 29, 2011 at 7:34 AM

    najis tau....

    October 29, 2011 at 8:28 AM

    pelik2 la org kat negare china nie..
    bende tue bahan kumuhan manusia..
    dye bole buat cmtue pulak...=.='

    October 30, 2011 at 6:18 AM

    eishhh, nmpk tak tlur rebus tu KUNING + COKLAT? nak muntah! weikkk weikkk. nsib baik org cina. nsib kau laaa~ ahaha.

    October 30, 2011 at 6:29 AM

    hahaha... mcm telur pindang la ! hahaha... werkkk

    October 31, 2011 at 9:31 PM

    Salam;
    jangan2 telur asin yg diimport dari china tu direbus atau direndam dengan air kencing..Uweekkk!!.

    Post a Comment

    Free Auto Malaysia Backlinks My Ping in TotalPing.com