Wednesday, September 7, 2011

Pin It

2

Penggunaan Salam

 • Wednesday, September 7, 2011
 • Rahman Hatim
 • Share
 • Assalamualaikum, artikel ini sbenarnya dah lama,cuma sy nk ingtkan blik korang semua,dan ini artikel trsebut JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM", artikel ini juga dipanjangkan oleh orang yang berlainan. [Juga disini]


  Mengapa sampai melarang menggunakan perkataan SALAM?

  Perkataan SALAM atau AS SALAM tiada salahnya, malah merupakan salah satu Asmaul Husna. Saya tidak tahu siapa penulis asal artikel ini, yang sangat mengelirukan, kerana ramai yang telah copy & paste dan menyebarkannya. Yang pasti ia bukan bersumber dari Ustaz Zawawi, hanya kata-kata beliau digunakan dalam artikel ini.

  Terjemahan ayatnya pun tidak lengkap...terus saja dimaksudkan SALAM itu sebagai SELAMAT TINGGAL...lalu diajak semua orang agar JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM".


  saksikan video klip ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang penggunaan salam

  Penulisnya menulis:
  JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"

  اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
  SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??
  Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".
  Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)
  بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
  Terjemahan ayat yang lengkap seperti berikut: (Tuhan menjawab rayuannya dengan berfirman): "Jika demikian, maka janganlah engkau (wahai Muhammad) hiraukan mereka, dan katakanlah: ` Selamat tinggallah! ' Kemudian mereka akan mengetahui kelak (akibat keingkarannya)! " (Az-Zukhruf 43:89)

  Salam maksudnya selamat, dalam terjemahan ayat ini, "salam" bermaksud ucapan selamat tinggal, namun ia tetap sebagai doa keselamatan bagi mereka, agar di suatu masa mereka yang engkar itu akan sedar. Ini dikategorikan oleh ulama tafsir sebagai salam al-Musalamah/al-Mutarakah; iaitu bermaksud selamat tinggal. Sementara salam bagi orang-orang mukmin disebut sebagai salam at-Tahiyyah; iaitu bermaksud mendoakan keselamatan dan keamanan.

  Mana boleh kita mengajak orang ramai agar jangan guna kalimah salam, sedangkan salam merupakan salah satu asmaul husna, dan banyak ayat-ayat yang menggunakan perkataan salam untuk mengucap takzim kepada para Nabi. Malah perkataan SALAM itu dari Allah SWT.  Salam sejahtera dari Tuhan Yang Maha Mengasihani. (Yaa Siin 36:58)

  Sebagai contoh, saya memetik beberapa ayat Al Quran:  Dan apabila kamu diberikan penghormatan dengan sesuatu ucapan hormat (seperti memberi salam), maka balaslah penghormatan itu dengan yang lebih baik daripadanya, atau balaslah dia (dengan cara yang sama). Sesungguhnya Allah sentiasa menghitung tiap-tiap sesuatu. (An-Nisaa' 4:86)  Ketika mereka masuk mendapatkannya lalu memberi salam dengan berkata: "Selamat sejahtera kepadamu!" Ia berkata: "Sesungguhnya kami berasa takut kepada kamu". (Al-Hijr 15:52)

   سَلَـٰمٌ عَلَىٰ نُوحٍ۬ فِى ٱلۡعَـٰلَمِينَ

  "Salam sejahtera kepada Nabi Nuh dalam kalangan penduduk seluruh alam ! " (As-Saaffaat 37:79)  "Salam sejahtera kepada Nabi Ibrahim!". (As-Saaffaat 37:109)

  Penulis-penulis artikel ini menggunakan kenyataan Al Fadhil Ustaz Zawawi sebagai menguatkan hujahnya, sedangkan tiada kaitan perenggan yang pertama dengan kenyataan Ustaz Zawawi, malah menggunakan gambar Ustaz Zawawi lagi...sangat mengelirukan.

  Kita sering berselawat dan memberi salam kepada Rasulullah SAW dengan ucapan,
  Selawat dan SALAM ke atasmu wahai Rasulullah..
  Selawat dan SALAM ke atasmu wahai Kekasih Allah..

  Allah SWT memerintahkan kita berselawat dan mengucap SALAM kepada Rasulullah SAW, maksud firman Allah SWT,  "Sesungguhnya Allah dan malaikatNya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad SAW); wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah SALAM sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya. (Al-Ahzaab 33:56)

  “Tiga perkara yang boleh mengeratkan persahabatan dengan saudaramu iaitu memberi SALAM apabila bertemu dengannya dan menyediakan tempat duduknya dalam sesuatu majlis serta panggilah ia dengan nama yang paling disenanginya.” [Riwayat Al-Tabrani]

  Adakah SALAM di sini bermaksud "SELAMAT TINGGAL"?

  p/s: Untuk mendapat ayat-ayat yang menggunakan perkataan SALAM, sila layari www.surah.my, cari ayat guna keyword SALAM, tidak kurang 20 ayat terdapat perkataan SALAM.

  Sumber: Ustaz Mohd Fadli Yusof
  فَٱصۡفَحۡ عَنۡہُمۡ وَقُلۡ سَلَـٰمٌ۬‌ۚ فَسَوۡفَ يَعۡلَمُونَ سَلَـٰمٌ۬ قَوۡلاً۬ مِّن رَّبٍّ۬ رَّحِيمٍ۬ وَإِذَا حُيِّيتُم بِتَحِيَّةٍ۬ فَحَيُّواْ بِأَحۡسَنَ مِنۡہَآ أَوۡ رُدُّوهَآ‌ۗ إِنَّ ٱللَّهَ كَانَ عَلَىٰ كُلِّ شَىۡءٍ حَسِيبًا إِذۡ دَخَلُواْ عَلَيۡهِ فَقَالُواْ سَلَـٰمً۬ا قَالَ إِنَّا مِنكُمۡ وَجِلُونَ سَلَـٰمٌ عَلَىٰٓ إِبۡرَٲهِيمَ الصلوة والسلام عليك يا رسول الله، الصلوة والسلام عليك يا حبيب الله إِنَّ ٱللَّهَ وَمَلَـٰٓٮِٕڪَتَهُ ۥ يُصَلُّونَ عَلَى ٱلنَّبِىِّۚ يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ صَلُّواْ عَلَيۡهِ وَسَلِّمُواْ تَسۡلِيمًا

  credit to [Gadis Kalis Peluru]

  Do you like this story?

      
      

  2 comments

  April 3, 2011 at 8:10 AM

  lorr... so tak salahlah saya guna perkataan salam sebelum nie... adeh! nyusahkan je artikel yg kata takleh pakai perkataan SALAM tu.. hampeh punya penafsir! dah buat org keliru...

  April 3, 2011 at 9:40 AM

  btul tuh,pastikan benda tuh sahih,baru boleh sebarkan,ni x kaji2 btul,gaduh nk sebarkan,lpas tuh mulalah buat org jdi keliru....

  Post a Comment

  Free Auto Malaysia Backlinks My Ping in TotalPing.com